2024. április 26., péntek

Veszélybe került az autópálya?

A Predejane-alagútnál 500 méter hosszan beomlott a védőfal

A tízes közúti folyosó déli részén, a Gornje Polje–Caričina Dolina szakaszon beomlott az új autópályát védő támaszfal. Már a korábbi időszakban is gondot okozott a támaszfal védelme, tegnap azonban egy részét magával sodorta a kőomlás.

A Szerbiai Korridorok közvállalat közleményében arról számolt be, hogy a támaszfal 50 méteres szakasza a Predejane-alagút előtt, a tízes közúti folyosó felett beszakadt, a kősodrás kárt okozott a sziklát támasztó szerkezetben, és ingataggá tette a 725 méter hosszú védőlejtőt. Az építési felügyelőség vasárnap kiszállt a helyszínre, majd pedig a projektum résztvevői, a kivitelező, a munkálatok felügyelői, a beruházó és a tervező is sürgős ülést tartott a felmerülő probléma megoldása kapcsán, hiszen az elmúlt öt hónapban már háromszor is beomlott a fal. A megoldást a támaszfal már nem várta meg, tegnap mintegy 500 méter hosszan leomlott, az autópályának éppen azon szakaszán, ahol az út jobb oldali sávjának építőmunkálatai folynak. Szerencsére az omlás idején nem voltak a helyszínen a munkások, így senki nem sérült meg.

A B92 portál helyszíni tudósítása szerint a kőomlás ma délutánra sem állt le, újabb kőmennyiség sodródott le a lejtőn. Helyi szakértők tegnap a helyzet stabilizálásán és a további omlás megfékezésén fáradoztak.

Az Európai Beruházási Bank által finanszírozott munkálatok kivitelezője a tízes közúti folyosó e szakaszán a spanyol Azvi vállalat, a munkálatokat a Louis Berger i Egnatia Odos konzorcium végzi.