2024. április 26., péntek

Változatos városnapi programok

Az idei városnapi rendezvénysorozat szeptember 5-étől 11-éig tart. Az egy héten át zajló események részletes programját Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja és Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója sajtótájékoztatón ismertette.

Szeptember 5-én, szerdán 18 órakor a Zentai Alkotóházban Mátyás király Zentája címmel képzőművészeti alkotásokat és fogalmazásokat, esszéket bemutató kiállításmegnyitón vehetnek részt az érdeklődők.

Szeptember 6-án, csütörtökön 18 órakor a városháza előcsarnokában Fény, árnyék, szín címmel az azonos című fotópályázatra beérkezett munkákból kialakított kiállítást lehet megtekinteni. Várhatóan a zentai Városi Múzeum gyűjteményéből, illetve a zentai városháza építészeti alkotásaiból is létrehoznak egy kiállítási anyagot.

Csütörtökön kezdődik a 15. Nemzetközi Hőlégballon-találkozó. 20 órakor a vásártéren kerül sor a hőlégballonok látványshow-jára, pénteken 18 órakor pedig kötött ballonos repülés lesz szintén a vásártéren. Szombaton hat órától kerül sor a hőlégballonos repülésre a Népkertből a Tisza-parti töltésre.

Pénteken 16 óra körül kezdődnek a civil szervezetek, művelődési egyesületek, táncformációk föllépései, 19 órakor pedig a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ rendezvénytermében mutatkozik be Dejan Atanacković író. A péntek estét könnyűzenei koncertek zárják.

Szombaton sor kerül a zentai és hódmezővásárhelyi teniszezők 31. találkozójára, és ezen a napon lesz a zentai tájfutóbajnokság is. Aznap mutatkoznak be a községi hagyományőrző csoportok. A zentai Városi Múzeum és a Magyarság Háza együttműködésében egy Hunyadi Mátyás életét bemutató vándorkiállítás bemutatójára kerül sor a múzeum épületében. Ennek keretében Mátyás király Zentán címmel mutatják be Tari László helytörténész és dr. Almási Tibor tanszékvezető, egyetemi tanár közös kiadványát.

A városnapi rendezvénysorozat központi programja a szombaton 19.30-kor kezdődő, Zenta, 1697 című rockopera bemutatója a sportcsarnokban. Azok, akik a korlátozott befogadóképesség miatt esetleg nem kapnak helyet az előadásra, a Fő téren felállított kivetítőn követhetik az eseményeket. A városnapi rockoperát követően fél tizenegykor lövik föl a tűzijátékot a Tisza-parton, majd fáklyás-motoros felvonulás következik. Az estét rockkoncert zárja.

Újdonságként jelenik meg a gyerekekhez szóló vasárnapi nap, melynek keretében a szervezők színes és tartalmas programokkal készülnek a legkisebbek számára. Fellép a Szabadkai Gyermekszínház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, valamint bábelőadásra is sor kerül. 16 órától további programok várják a gyerekeket különféle helyszíneken. 18 órakor a Művelődési Ház színháztermében gyermekkoncertet tartanak. Szintén vasárnap lesz megtekinthető a kóruszenei est a hagyományos formációk fellépésével. Szeptember 10-én, hétfőn kerül sor a parasztoszra, azaz a zentai csata 321. évfordulója alkalmából megrendezett gyászmisére.

Szeptember 11-én, kedden fél kilenckor a Zentai Fúvószenekart hallgathatjuk meg, 10 órakor pedig a községi képviselő-testület városnapi díszülése veszi kezdetét. 11 órakor kezdődik az emlékharang megkongatása és a koszorúzás a Tisza-parti emlékhelyen, 17 órakor pedig a városnapi tedeum veszi kezdetét a Kis Szent Teréz Plébánián.

A városnapi rendezvénysorozatot, akárcsak az előző években, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezi, de a programszervezésben részt vesz a zentai Történelmi Levéltár, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház is. A szervezők igyekeztek színes és tartalmas programokat biztosítani mind a fiatalabbak, mind az idősebbek számára, ugyanakkor a programváltozás jogát fenntartják.