2024. április 26., péntek

Rekreációs központ az álmuk

Orom bővelkedik tervekben – A medence, a szélmalom és környéke a középpontban

Kevés olyan Magyarkanizsa községbeli település van, amely saját medencével dicsekedhet.

Ezek egyike Orom, ahol már harminc éve megvan az objektum, és az utóbbi években augusztus közepén egyre inkább ki is használják, hiszen ilyenkor, a Malomfesztivál ideje alatt a fürdőzés teljesen ingyenes a fesztivállakóknak, akik élnek is a lehetőséggel, hogy a forró nyár kellős közepén felfrissítsék magukat. A környékbeli településekről is sokan jönnek, többet kihasználják, mint a helybeliek. Egészen Szabadkáról, Békováról, de Csantavérről sem ritka, hogy vannak látogatók. A fesztiválozók meg aztán tényleg mondhatni a világ majdnem minden tájáról érkeznek, és így tovább is öregbítik az aprócska település hírnevét. Az 500 köbméter vizet elnyelő medence idén is várja látogatóit, de nemcsak a gondtalanul fürdőzőknek nyújt kikapcsolódást, hanem évek óta úszóiskolát is szerveznek az iskolások számára. Lékó Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke vázolta a terveket, és mesélt a múltról is:

– Az oromi medencét 1986-ban építette a helyi közösség, amit megelőzően már volt egy locsolási célokat szolgáló építmény, ezen felbuzdulva hoztuk létre a fürdésre alkalmasat. Abból átengedve a vizet, egy csapásra megoldódott a medence tisztítása, és a locsolásra szánt vizet abból nyerhettük. A megépítése óta töretlenül üzemel is, de mivel a helyi közösség nincs bejegyezve más tevékenységre, olyanra, amely profitorientált, a belépőkből pedig nem lehetne fenntartani, így bérbe adtuk. Három éve egy magyarkanizsai vállalkozó üzemelteti, aki felkarolta a medencét azzal, hogy kiszélesítette a mellette lévő vendéglátóipari kis létesítményt, így egy korszerű pizzériával is dicsekedhetünk, amely a medence tövében van. Tanácshatározat értelmében bérlet helyett karban kell tartania a medencét, és a követelményeknek megfelelően üzemeltetnie, hogy tiszta és biztonságos legyen. A már meglévő építményeink szépsége és keresettsége miatt fogalmazódott meg az ötlet, hogy a környéken egy rekreációs központot alakítsunk ki. A medence, a szélmalom és a lóversenypálya már adott a falu szélén, ezek köré szeretnénk az álmunkat képező központot kialakítani. Java részét fásítanánk, megtartanánk a lóversenypálya pálya funkcióját, a környékét fásítanánk, a közepén pedig biomintaparcellákat hoznánk létre, amelyek köré számtalan programot tudnánk tervezni. Ehhez azonban szükség van a környező terület megszerzésére is. A medence bővítésére is vannak terveink, egy kút fúrása is szükséges lenne takarékossági szempontból – fejtette ki Lékó Róbert.

A messzebbről jövők azért is szeretik az oromi medencét, mert a nyugalom szigetén, falusi környezetben található, amelyet nem jellemez a túlzsúfoltság, ugyanakkor a célnak nagyon is megfelel a fákkal körülvett, a szélmalom tövében megbújó gyerek-, közepes és mély vizű medence, ahová a belépő mindössze 100 dinárba kerül, és mindennap igénybe vehető a nyár folyamán.