2024. április 26., péntek

Gazdag program Magyarkanizsán

Szombaton és vasárnap Szent István-nap és újkenyér-ünnep

Magyarkanizsán az egyik, legnagyobb tömeget megmozgató ünnep augusztusra esik, s az idén is gondosan előkészítették a szervezők.

Magyarkanizsa önkormányzata augusztus 18-án és 19-én rendezi meg a hagyományos és az egyik legszebb szabadtéri ünnepét, a Szent István-napot és az új kenyér ünnepét. A rendezvény szombaton kiállításmegnyitóval kezdődik 19 órakor a Dobó Tihamér Galériában. A régiség érték, hagyaték címmel régi, népi használati eszközöket, népviseletet és szalmából készült dísztárgyakat láthatnak az érdeklődők, de vasárnap is megtekinthető a kiállítás 9–12 és 15–21 óráig.

Számtalan programmal készültek még, erről Vranić Váradi Lívia számolt be lapunknak:

Az idén is folytatjuk az évek óta tartó hagyományt, ezért délelőtt a katolikus, majd a pravoszláv templomban szentelik meg az új kenyeret 8.30-kor és 9.45-kor. A délutánt a gyermekeknek szánt programokkal kezdjük. A családok éve 2018, s ebbe szeretett volna önkormányzatunk is bekapcsolódni, ezért különös hangsúlyt fektettünk a közösen eltölthető programokra! Miénk a park! ezt az elnevezést kapta a 15-től 18 óráig tartó kézműves foglalkozás, továbbá a Kerekítő, amely zenével és énekkel tarkított program a még ölben ülőknek. Újdonságként a Baba-Mama klub is bekapcsolódott a szervezésbe, szintén várja a legkisebbeket, csakúgy, mint a Gyöngyszemeink óvoda és a Zengő Kézműves Egyesület Oromról. A városháza előtti színpadon 16 órától a Mint a pinty zenekar lép fel. Ennek érdekessége még az is, hogy előzetesen a Cnesában képzőművészeti pályázatot hirdettek Családvarázs címmel, melynek díjkiosztója is vasárnap lesz, a koncert után. Délután 17-től községünk művelődési egyesületei veszik birtokukba a színpadot, 18 órától pedig a magyarországi Takács Nikolas lép fel, akit a tehetségkutatóból ismerhetünk. Ő fog énekelni 18.30-ig, az ünnepélyes kenyérszegésig, majd átadásra kerülnek a legszebb kenyér sütőinek járó díjak. Benevezni három kategóriában lehet: magánszemélyek, civil szervezetek és hivatalos pékek jelentkezését is várjuk! – mondta az önkormányzat protokollügyekkel és tájékoztatással megbízott munkatársa.

A kenyereket a délelőtt folyamán leadhatják a városháza előcsarnokában, illetve a program kezdetével délután háromtól a kisparkban lévő faházakban, ahol egy regisztrációs lap kitöltése után számot kap az átadott kenyér, a zsűri meghozza döntését, az ünnepélyes kenyérszegés után pedig kihirdeti az eredményeket. A nagy koncert előtti behangolás idején a 14 tagú szegedi, a Brass and the Road dobzenekar szórakoztatja majd a közönséget 20 óráig, majd Tóth Gabi énekesnő lép a színpadra. Az ünnepség tűzijátékkal zárul 21.30-kor.