2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Puskásék nyomában

1952-ben sorozatban 11 győztes meccs jött össze, a mostani Honvéd már négynél tart

Hat év óta először jutott el magyar csapat az európai labdarúgókupák csoportkörébe, és az egykori Videoton, jelenleg MOL Vidi FC néven létező fehérvári csapat szereplése minden bizonnyal átírja majd kissé az OTP Bank Liga programját is.

A zöld-fehérek „csak” két gólt szereztek Kisvárdán (Fotó: MTI)

A zöld-fehérek „csak” két gólt szereztek Kisvárdán (Fotó: MTI)

A szerb Marko Nikolić által irányított együttes kedden gól nélküli döntetlent ért el a Malmö ellen, és összesítésben 1:1-gyel, idegenben szerzett góllal bejutott a Bajnokok Ligája play offjába. Ott az ellenfél a skót Celticet elbúcsúztató görög AEK Athén lesz, siker esetén pedig jöhet a BL-csoportkör. De a vereséggel sem kell nagyon csalódottnak lenni, akkor az Európa Liga csoportkörében folytatja a magyar bajnok, az ottani csütörtöki játéknap pedig garancia lesz arra, hogy őszre vasárnap, esetleg hétfőn játssza majd a bajnokijait a Vidi.

Nem szeretnék még a csoportkörről beszélni, hiszen előtte jön az AEK elleni találkozó, illetve bajnokik is vannak” – nyilatkozta Nikolić, utalva arra, hogy az NB I-ben is akad feladat bőven. Csapata az előző fordulóban ismét csak döntetlenre volt képes, a Debrecen elleni 1:1 azt jelenti, hogy három mérkőzés után öt ponttal áll csupán. Javítania szombaton a Honvéd vendégeként az MTK-pályán lehet: de a százszázalékos kispestiek nem ígérkeznek könnyű ellenfélnek.

Supka Attila tanítványai a legutóbbi forduló zárómérkőzésén Mezőkövesden győztek 1:0-ra, és százszázalékos mérleggel, 12 ponttal csak a rosszabb gólkülönbség miatt szorulnak a második helyre a Fradi mögé. Négymeccses győzelmi szériát legutóbb a 2007–2008-as szezonban produkált a csapat, érdekesség, hogy akkor is Supka volt a csapat vezetőedzője. A fenti kettőn kívül hasonló sorozatra 1966-ban, 1951-ben és 1948–1949-ben volt még példa. A klub történetében két olyan idény is volt, amikor öt találkozón sikerült nyerni. 1978–1979-ben a Tatabánya, Békéscsaba, Újpesti Dózsa, MTK-VM és a DVTK legyőzése után a Honvéd a 6. meccsen 2:2-es döntetlent játszott a Dunaújvárosi Kohász ellen. 1954-ben az SBTC, Vasas, Kinizsi (FTC), Haladás, Szeged és Dorogi Bányász legyőzése után a Győri Vasas ETO vetett véget a sorozatnak. A klubcsúcsot egyébként a Bozsik Józseffel, Puskás Ferenccel felálló 1952-es csapat tartja, sorozatban 11 győzelemmel.

Az éllovas Ferencváros is begyűjtötte negyedik győzelmét, a csapat ezúttal az újonc Kisvárda stadionavatóját rontotta el egy 2:0-os sikerrel. „Egy nehéz meccsen három nagyon fontos pontot tudtunk szerezni, amiért a csapat kőkeményen megdolgozott. Négy meccsből négy győzelem, 13 lőtt gól, azt hiszem, egyre jobb formában vagyunk, egyre jobban alakul számunkra a bajnokság” – vélte Thomas Doll edző. A Fradi szombaton a Paksot fogadja, a zöldek a Groupama Arénában a legutóbbi három meccsükön nem tudták legyőzni a Tolna megyeieket.

A szerzett gól és pont nélkül álló Kisvárda a szintén nyeretlen Puskás Akadémia vendége lesz, úgy érezzük, valami csak megindul végre a két együttesnél. A vendégeknél nem játszhat Anton Sinder, akit az MLSZ fegyelmi bizottsága négy hónapra (!) eltiltott, az indoklás szerint azért, mert „a sárga lapos figyelmeztetését követően fenyegetően a játékvezető közvetlen közelébe lépett, és az arcába ordított, közben fejelő mozdulattal a játékvezető fejét el is találta”. A Kisvárda egy másik kiállított külföldi játékosára, a görög Teodorosz Berioszra sem számíthat három meccsen, mert magasra emelt, nyújtott lábbal fejen talpalta ferencvárosi ellenfelét.

Az 5. forduló programja

Augusztus 17., péntek: Debrecen–MTK (20 óra)

Augusztus 18., szombat: Ferencváros–Paks (17 óra), Puskás Akadémia–Kisvárda (19.30), Újpest–Mezőkövesd (19.30), Honvéd–Vidi (19.30), Diósgyőr–Haladás (19.30)