2024. április 26., péntek

Játszva Istenhez!

Keresztény tábor Csantavéren, vasárnap pedig a Szent István-szobor avatója

A csantavéri plébános, Utcai Róbert időről időre rengeteg programmal gazdagítja a falubeliek és a gyermekek életét. 2009 óta folyamatosan járnak táborba a csantavéri gyerekek, Vajdaság-szerte az atyával, sőt, volt, hogy több, mint 200 gyermekkel vettek részt magyarországi táborokban is. Az atya elmondása szerint évről évre megfogalmazódott benne az a gondolat, hogy jó lenne helyben, Csantavéren is tábort szervezni, ezzel örömet szerezni a csantavéri, valamint a más településekről érkező gyerekeknek egyaránt. Ez az elképzelés valósulhat meg most, hiszen szerdától vasárnapig több mint 100 gyermek táborozik Csantavéren.
– Ebben az évben kialakult egy 30 főből álló csapat, akikkel lelkesen, jószívűen és önzetlenül hónapokon keresztül szerveztük és terveztük a tábor programját, kerestük a támogatókat, és így végül megvalósulhat a Játszva Istenhez tábor. Ezzel a keresztény táborral szeretnénk közelebb segíteni a gyermekeket Istenhez, játékos módon, érdekes programokkal. Vajdaság több településéről érkeznek ide a gyerekek, többek között a három Lurkóházból, valamint Csantavérről, és más falvakból is. A fiatal szervezők rábeszéltek arra, hogy a plébánia udvarán felállított sátrak szolgáljanak szállásként. A falu is szépen összefogott, a családok és a vállalkozók sok dolgot kínáltak fel adományként, így megoldódott minden szervezési kérdés. A mintegy 100 gyermek többsége általános iskolás, elsőtől nyolcadik osztályig vártuk őket, de a pár évvel fiatalabb gyermekeket is szívesen fogadjuk. Mivel első alkalommal szervezzük meg a tábort, így csak 4 napos lesz, reméljük, a jövőben ez majd bővülhet – mesélte lapunknak a táborról Utcai Róbert plébános, aki azt is elárulta, hogy vasárnap ünnepi misével zárul a tábor.
– Az isteni gondviselésnek köszönhetjük azt, hogy úgy alakultak a dolgok, hogy a tábor pont Szent István ünnepe előtt fejeződik be. Ehhez kötjük a táborunk lezárását, vasárnap a 10 órai mise keretén belül megáldjuk a Magyarok Kenyerét. Minden évben Szent István ünnepe körül egy-egy településen, városban közösen hálát adnak a jó termésért, megköszönve Istennek az időjárást, kérve a bőséges áldást, és azt, hogy minden család asztalára jusson a mindennapi kenyérből. A Magyarok Kenyere abból a lisztből készül, amelyet több, mint 15 millió magyar ember ad össze az egész Kárpát-medence településein, és ezt adományként a rászorulóknak adják. Az összefogás üzenetét közvetíti ez a mozgalom, hiszen mindenki ad egy kis búzát, így sok rászorulóhoz eljut az adomány, ami nélkül elképzelhetetlen lenne az élet.
Nemcsak a Magyarok Kenyerét áldják meg, hanem egy jótevőnek, a tápióbicskei Vér Jánosnak köszönhetően a falu egy új szoborral is gazdagodik, amelyet szintén a vasárnapi mise keretén belül áldanak meg.
– A közelmúltban Vér János, magyarországi jótevőnk felkínált egy különleges ajándékot a falunak, Szent István mellszobrát. Örömmel fogadtuk az ajándékot, és úgy döntöttünk, hogy a tábor lezárását, valamint a Magyarok Kenyere megszentelését összekötjük ezzel, és vasárnap megáldjuk a szobrot is, amit a csantavéri Szent Antal templom melletti kertben helyezünk el – mesélte lapunknak az atya.