2024. április 26., péntek

Élő adásban a londoni zsírtömb

A 250 méter magas és 143 tonnás szörny a kiállítás után növekedésnek indult

A Londoni Múzeum bejelentette, hogy immár 24 órán át élő online közvetítésben látható az az óriási zsírtömb, amelyet a brit főváros csatornarendszeréből bányásztak ki, és amely a múzeum gyűjteményébe került.

Az intézmény kedden közölte, hogy a "súlyosan mérgező hatású", olajból, zsírból, pelenkákból és törlőkendőkből összeállt zsírtömböt egy biztonságos tartályban tárolják, de felszereltek egy kamerát, amely online közvetíti a zsírtömb állapotát és változásait.

Tavaly szeptemberben találtak rá a londoni csatornarendszerben a 143 tonnás és 250 méter hosszú képződményre.

A csatornát eldugító zsírszörnyeteget kamerák előtt boncolták fel. A 250 méteres bűnjel tartalmazott kokaint és MDMA-t, de olyan fertőző baktériumokat is, amelyek rezisztensek az antibiotikumokra.

Az injekciós tűk, babatörlők, fültisztító pálcikák és egyéb higiéniai termékek szemétbe kerültek, de a zsírt és az olajat tartálykocsikba szivattyúzták és a hulladékhasznosító telepre szállították, hogy bioüzemanyag legyen belőlük.

A zsírkolosszus egy kisebb darabja viszont kiállítási tárgy lett a Museum of Londonban. Átlátszó tárolóban helyezték el, hogy megvédjék a látogatókat az esetleges fertőzésektől és a szörnyű szagtól.

Az összecsomósodott zsírból, olajból, törlőkendőkből és kotonokból álló tömb a kiállítás februári megnyitása óta „izzadni” kezdett, megváltoztatta a színét és legyek keltek ki benne. Visszataszító mivolta ellenére, vagy éppen ezért mégis a múzeumlátogatók nagy kedvence lett, a jegyeladások is erre mutatnak.

A London történetét bemutató múzeum szerint a zsírrög láthatóvá teszi, milyen kihívásokat jelent a hulladék kezelése egy világvárosban.

A kiállítás hétvégén bezár, de a múzeumban azt fontolgatják, hogy megtartják a zsírtárgyat, hogy az eljövendő generációk is okulhassanak belőle.