2024. április 26., péntek

Egyes műtétekre hat évet kell várni

A Politika napilap értesülése szerint a szívműtétekre legtovább a dedinjei kórházban, a belgrádi országos klinikai központban és a kragujevaci klinikai központban kell várni, az ortopédiai beavatkozásokra pedig a Katonai Orvostudományi Akadémián, a niši és a kragujevaci klinikai központban, a kruševaci és az užicei kórházban, valamint a belgrádi Zvezdara község klinikai központjában.

A helyzet némi enyhítése végett az RFZO az év eleje óta új szoftvert működtet, ennek köszönhetően ugyanaz a páciens nem szerepelhet egyidejűleg több kórház várólistáján. Sanja Radojević Škodrić megbízott igazgató közölte, az év végére kialakítják a regionális várólisták rendszerét. Ez valamelyest csökkentheti a várakozási időt, s arra is szolgál, hogy a betegeknek ne kelljen távoli városba utazniuk a beavatkozásra. El kell érni, hogy az egyes régiókat egyformán felszereljék és hozzávetőlegesen azonos káderállománnyal lássák el.

Legtöbben, 25 740-en szürkehályog-eltávolításra várakoznak – átlag 314 napot. Számukra már lehetővé vált, hogy felkeressék azokat a magánklinikákat, melyekkel együttműködési szerződést kötött az RFZO, de elég sokan vannak, akik nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, ragaszkodnak a korábban kijelölt intézményhez. Hasonló a helyzet a szívbetegek esetében is, sokan készek a hosszú várakozásra, csak hogy a dedinjei kórházban műtsék meg őket. A kórházigazgatók ilyen-olyan megoldásokkal próbálkoznak, Dedinjén pl. sikerült felszerelni még egy szívsebészeti műtőtermet. A kragujevaci klinikai központban időről időre ún. ortopédiai hetet szerveznek, amikor néhány nap alatt akár 35 műtétet is elvégeznek, ősztől pedig szombatonként is végeznek szívműtéteket, persze, az ilyenkor dolgozó orvosok külön juttatásokban részesülnek.

Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap megbízott igazgatója elmondta: munkacsoport tanulmányozza annak lehetőségét, hogy – akárcsak a mesterséges megtermékenyítés és a szürkehályog-műtét esetében – ortopédiai beavatkozásokat és MR-vizsgálatokat is végezhessenek a magánklinikákon hiteles egészségügyi kártyával. Ennek feltétele, hogy a magánklinika rendelkezzen megfelelő műszaki felszereléssel és szakemberekkel, valamint hogy beszerezze az Egészségügyi Minisztérium engedélyét.