2024. április 26., péntek
17. INTERETNO FESZTIVÁL

Egy hét múlva kezdődik

Oroszország, Mexikó, Kolumbia, Panama, Paraguay, Magyarország és Szerbia táncegyüttesei lépnek majd fel az Interetno fesztiválon

A Népkör Magyar Művelődési Központ, valamint Szabadka Város önkormányzata 17. alkalommal szervezi meg az Interetno fesztivált, amely augusztus 22-étől 26-áig tart. Az Interetno programjai a Népkörben, valamint Szabadka főterén, azaz Etnopolisban zajlanak majd. Etnopolis kiépítése 18-án kezdődik, az infópult 20-án nyílik meg. A fesztivál sajtótájékoztatóján kedden a műsort Bodrogi Béla, a Népkör MMK főtitkára, az Interetno fesztivál igazgatója, valamint Bodrogi Hajnalka, Rumenyákovity Szilvia és Polyákovity Izabella rendezvényszervezők ismertették, akik külön hangsúlyozták azt is, hogy milyen fontos munkát végeznek a fiatal önkéntesek.

Paraguay idén is képviselteti magát a rendezvényen (Gergely Árpád archív felvétele)

Paraguay idén is képviselteti magát a rendezvényen (Gergely Árpád archív felvétele)

Ahogyan azt hallhattuk, a fesztiválon hat hazai és nyolc határon túli táncegyüttes lép majd fel. A külföldi táncosok Oroszországból, Mexikóból, Kolumbiából, Panamából, Paraguayból és Magyarországról érkeznek. Ebben az évben 22-én Kiskunhalason, 24-én Szenttamáson, 25-én pedig Zentán lesznek Interetno-napok. Szabadka központjában 22-én 20 órától a Kecskemét Táncegyüttes és a Népkör MMK Róna táncegyüttese lép fel, 23-án 20 órakor kezdődik a nyitóceremónia, 24-én 19.30-tól a Dresch Vonós Quartet ad koncertet, 20.30-tól a táncpanorámára kerül sor, 25-én 19.30-tól a Heveder zenekar koncertezik, a táncegyüttesek pedig szintén 20.30-tól lesznek láthatók. Az Interetno fesztivál utolsó napján, 26-án, 19 órakor a résztvevők felvonulnak a városban és 19.30-kor kezdődik a záróceremónia. A koncertek szakmai partnere a Fonó Budai Zeneház.

Rumenyákovity Szilvia, Bodrogi Hajnalka, Bodrogi Béla és Polyákovity Izabella az Interetno fesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

Rumenyákovity Szilvia, Bodrogi Hajnalka, Bodrogi Béla és Polyákovity Izabella az Interetno fesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Lukács Melinda)

A fesztivált idén is számos kísérőrendezvény és újdonság jellemzi. Boros György vezetésével a tizedik ex libris kiállítás megnyitója 22-én 17 órától lesz a Népkör körgalériájában. Újdonságként idén a budapesti Hagyományok Háza és a Népkör közös programjaként csütörtökön 17.30-tól a Városháza előcsarnokában Megvalósult csodák a Barkók földjén címmel Pálmai Ilka és Farkas Éva tart divatbemutatóval egybekötött előadást. Az Interetno kiemelt kísérőrendezvényei: a régi mesterségek bemutatója, a gasztrofalu és a bortér is várja majd a látogatókat. Ezúttal Dél-Alföld népművészete kerül előtérbe, kiemelten Kecskemét, amely idén ünnepli megalapításának 650. évfordulóját. A gasztrofalu a Meet & Eat programrésszel bővül, amelyhez a város különböző éttermei csatlakoznak és hozzájárulnak ahhoz, hogy ebédet biztosítsanak a külföldi táncegyütteseknek. A táncosokkal így vendéglőkben is lehet találkozni. Baba-mama sarok is lesz, méghozzá bővített programmal és a fesztivál idén sem múlik el az Aranykapu játszóház nélkül, ezúttal viszont külföldi résztvevőkkel is, akik saját vidékük játékait, kézműves foglalkozásait mutatják majd be.
A programok látogatása most is díjmentes lesz, kivéve a Népkörben sorra kerülő, éjszakába nyúló fesztiválklubot. Az érdeklődők viszont idén is megvásárolhatják az úgynevezett világútlevelet, amely tartalmazza a műsort, a táncegyüttesek leírását, kedvezményeket egyes vásári termékekre, emellett pedig nyereményjátékon való részvételt és ötnapos ingyenes belépőt is biztosít a fesztiválklub programjaira. A fesztiválklubban a nemzetek táncháza mellett tematikus programok is zajlanak majd, karaoke, Gatsby-parti, valamint latin zenei est és álarcosbál. A részletes műsor a fesztivál honlapján olvasható.

Ahogyan azt Bodrogi Bélától hallhattuk, összefogással, valamint a magyarországi és a szerbiai CIOFF segítségével sikerül megvalósítani az idei fesztivált, mivel az állami, tartományi és városi támogatások a húsz százalékát teszik ki a rendezvénysorozat költségeinek.