2024. április 26., péntek

Razziáztak a püspöki konferencia épületében Chilében

Razziát tartottak a chilei hatóságok az ország katolikus püspöki konferenciájának legfontosabb, a fővárosban, Santiago de Chilében található épületében a Marista Iskolatestvérek vallási közösség tagjai által elkövetett szexuális bántalmazásokat érintő nyomozás keretében - közölte Raul Guzmán chilei ügyész kedden.

Guzmán több mint 35, szexuális bántalmazásról szóló ügyben folytat nyomozást, ezeket a Marista vallási közösség által működtetett iskolákban követték el a diákok ellen a közösség tagjai.

Az AP amerikai hírügynökség felhívta a figyelmet, hogy a közösség tagjai nem papok.

A katolikus egyház illetékesei egyelőre nem kommentálták a hatósági akciót.

A Maristák több tucat országban tevékenykednek, közösségüknek legalább 5000 tagja van, világszerte több száz oktatási intézményt működtet. A vallási közösség tavaly került reflektorfénybe, amikor augusztusban felfedte: Abel Pérez "hittestvér" a hetvenes évektől kezdve egészen 2008-ig legalább 14 kiskorút bántalmazott a közösség két iskolájában. A Maristák később elismerték, hogy szervezetük még egy tagja ugyancsak szexuális visszaéléseket követett el öt diák ellen.

A chilei egyházat pedofilbotrány rázta meg az elmúlt hónapokban, ahogy egyre több, az egyházhoz köthető embert vádoltak meg szexuális bántalmazással, vagy éppen annak eltussolásával.