2024. május 5., vasárnap

A jövő építői

Tegnap megkezdődött a 22. Szabadkai Nyári Akadémia, az első előadó Böjte Csaba volt

Az idei, Kárpát-medencei szintű Szabadkai Nyári Akadémiának megközelítőleg 250 résztvevője van. A megnyitóra tegnap került sor a Városháza dísztermében. Az egybegyűlteket De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte:
– Nyári akadémiánk ahhoz nyújt segítséget, hogy a pedagógusok tudatosan tanítsanak, szellemileg feltöltődjenek, továbbá anyanyelvünk, hagyományaink, kultúránk közös talaján, európaiságunknak biztos tudatában, erőt és hitet gyűjtsenek a mindennapok embert építő munkájához. A tanítás tanulása rendezvényünk vezérgondolata és az előadások, foglalkozások hívószavai. Minden témánk ahhoz járul hozzá, hogy a pedagógusok sikeres oktatómunkát végezzenek, neveljék a jövő generációját – hallottuk De Negri Ibolyától.
A résztvevőket köszöntötte dr. Lőrinczi Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára is:
– Szabadkán magyar feliratokkal találkoztam, magyar szavakat, mondatokat hallottam az utcán, valamint érettségi tablókat láttam, gyönyörű, csillogó szemű, magyar nevű fiatalokkal. Látom a reménységet, a kilátást, a jövőt anélkül, hogy bárki bármit mondott volna. Nemcsak azért érkeztem, hogy minderről meggyőződjek, hanem azért is, hogy osztozzak a reményben, hogy az iskoláinkat megtöltik a magyar gyerekek és a nemzetünk gyarapodik – fejtette ki dr. Lőrinczi Zoltán.
Az idei Szabadkai Nyári Akadémiát Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi titkár nyitotta meg. 

– A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait, csak később – amikor már többet tud a világról – érti meg, hogy milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. Hivatása van annak, aki pedagógusi szakmát választ, mert a szüleiktől nehezen elváló egészen kisgyermekeket, vagy az önfeledt játékról oly nehezen lemondó alsósokat, vagy a magukat is nehezen elfogadó, gyakran kételkedő felsősöket, vagy az egész világgal elégedetlen, minden ellen lázadó kamaszokat oktatja, neveli, képzi, tanítja. A pedagógus munkája, elhivatottsága, egyéni és közösségi jelentősége egyaránt vitathatatlan. A hivatása küldetés. Gyakran mondjuk, hogy aki felelősségteljes munkát végez és a közösség érdekében cselekszik, a jövőt építi. Még inkább igaz ez a kisebbségi létünkben, hiszen az anyanyelvi oktatás nemzeti közösségünk megmaradásának alapfeltétele. A technológia szédületes gyorsaságú fejlődése és a társadalmi változások próbára tesznek bennünket, hiszen ezzel az értékrendek is meginogtak, márpedig azok jelentik a gyökeret, a támaszt és az irányvonalat. Ezért fontos, hogy a szakma és a szakpolitika együtt gondolkodjon, tervezzen és cselekedjen, mert csak ez lehet a biztos jövő előkészítésének legalkalmasabb eszköze. Kétség nem férhet hozzá, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassuk a vajdasági magyar nyelvű oktatást – mondta Nyilas Mihály.
A továbbiakban Bunford Tivadar, Szabadka város képviselő-testületének elnöke fordult a pedagógusokhoz:
– Városunknak nagy megtiszteltetés, már több mint két évtizede, hogy ilyenkor, augusztus derekán itt találkoznak az egész Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről azok a lelkes pedagógusok, akik arra törekednek, hogy többet nyújtsanak a rájuk bízott gyerekeknek. A pedagógusnak nehéz és tiszteletre méltó feladata van, ugyanakkor számos kihívásnak is meg kell felelnie: az oktatási rendszer követelményeinek, a gyermekek optimális nevelésének és a szülők igényeinek. A jó tanár egész életében tanít, nevel és jó példát mutat. Élete egy nyitott könyv, és a diákokkal együtt tanul. Ha a pedagógus nemzeti identitásában stabil, akkor a diákjai magabiztosan szívják magukba a magyar kultúrát, büszkék lesznek a magyarságukra, ragaszkodni fognak a hazájukhoz. A hazaszeretet kulcsfontosságú, hiszen megalapozza az itthoni továbbtanulás kérdését – hallottuk Bunford Tivadartól, majd pedig Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket.

Mintegy 250 részvevő

Mintegy 250 részvevő


Nagy érdeklődés övezte a Szabadkai Nyári Akadémia első előadását, amelyet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartott meg:
– Nagy örömmel jöttem és örvendek, hogy szólhatok a népem tanítóihoz. Nemcsak azért, mert engem személy szerint érhetett ez a megtiszteltetés, hanem azért is, mert egy katolikus papot, egy szerzetest hívtak meg, ami azt jelenti, hogy tanítóink nyitottak a keresztény értékekre, Krisztus tanítására. Úgy érzem, egész Európa veszélyben van, keresi a gyökereit – mondta Böjte Csaba.
A megnyitón topolyai, zentai és szabadkai tanulók léptek fel. A nyári akadémia péntekig tart, a foglalkozások hét szakcsoportban folynak, egy kivételével az Ivan Sarić Műszaki Középiskolában.