2024. április 26., péntek

Novak csaknem lehetetlen küldetése

Ahhoz, hogy mind a kilenc 1000-es rangú mestertorna egyetlen bajnokaként bekerüljön a tenisz történelmébe, Novak Đokovićnak e héten Cincinnattiban remek formában kell játszania. Célja eléréséhez hat komoly meccset kell zsinórban megnyerni, az utolsó három napon például felül kell múlni a ranglista első három helyezettjét. Wimbledon tükrében nem lehetetlen küldetés, viszont a montreali játékkal erre semmi esélye.

Đoković Ohióban az amerikai Steve Johnsonnal kezd, a 2. fordulóban a francia Adrian Mannarino vagy az olasz Marco Cecchinato következhet. Utóbbitól a Roland Garroson szenvedett váratlan vereséget. A nyolcaddöntőre a címvédő Grigor Dimitrov érkezhet, a negyeddöntőtől kezdve pedig Rafael Nadal, Alexander Zverev és a végén a másik ág legjobbja, ahol Roger Federer, Juan Martin del Potro, Kevin Anderson, Dominic Thiem, Sztefanosz Cicipasz, Nick Kyrgios, Kej Nisikori, Andy Murray és Stan Wawrinka a leghangzatosabb nevek.

A zombori Filip Krajinović a holland Robin Haasevel kezd, Fucsovics Márton a selejtezőből vár ellenfelet. Az előcsatározásokban Dušan Lajović az amerikai Mitchell Kruegert győzte le, és a tábláért az este a ciprusi veterán Markosz Bagdatisz volt az ellenfele.

Ugyanott a női tornán a spanyol Garbine Muguruza védi a címet, az első kiemelt Simona Halep, aki 2015-ben és tavaly is döntőt veszített. Babos Tímea első ellenfele a hónap végén 17 éves amerikai Amanda Anisimova, Aleksandra Krunić pedig a tapasztalt orosz Anasztaszia Pavlyucsenkovával kezd.

Torontóban az elődöntővel Nadal elsőnek biztosította helyét az évzáró mestertornán, Cicipasz pedig bámulatos sorozatot művelt, zsinórban ugyanis négy top10-est (Thiem, Đoković, A. Zverev, Anderson) is legyőzött. A német ellen két, a dél-afrikaival szemben egy meccslabdát is mentett. A tegnap a 20. születésnapját megünnepelt görög az éjjel a döntőben a világelső Nadallal játszott.

A montreali női tornán a Roland Garros visszavágójával zárul a verseny, hisz mint két hónapja Párizsban is, a kanadai nagyvárosban a Halep–Stephens csata döntött a serlegről.

Az újvidéki futures tornát a 30 éves Miljan Zekić nyerte meg, ez a 19. győzelme ebben a rangban.

TORONTO. – A férfitorna negyeddöntőjében: Nadal–Čilić 2:6, 6:4, 6:4, Hacsanov–Haase 6:3, 6:1, Anderson–Dimitrov 6:2, 6:2, Cicipasz–A. Zverev 3:6, 7:6, 6:4, elődöntő: Nadal–Hacsanov 7:6, 6:4, Cicipasz–Anderson 6:7, 6:4, 7:6.

CINCINNATTI. – A férfitorna selejtezője 1. fordulójában: Lajović–Krueger 7:6, 6:4.

MONTREAL. – A női torna negyeddöntőjében: Halep–Garcia 7:5, 6:1, Barty–Bertens 6:3, 6:1, Stephens–Szevasztova 6:2, 6:2, Szvitolina–Mertens 7:5, 6:3, elődöntő: Halep–Barty 6:4, 6:1, Stephens–Szvitolina 6:3, 6:3.

UJVIDÉK. – A futures elődöntőjében: Zekić–Diep – küzdelem nélkül, döntő: Zekić–Roncalli 6:2, 6:4.

CHISWICK. – A női ITF-torna elődöntőjében: Gyacsenko–Jorović 6:2, 6:3.

KOKSIJDE.– A női ITF-torna elődöntőjében: Kolodziejová–Bondár 6:4, 3:6, 6:4.