2024. április 26., péntek

Rekordszámú kiállítóra és látogatóra számítanak

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma a topolyai Expón

Idén tizenötödik alkalommal szerveznek Topolyán mezőgazdasági és gazdasági kiállítást és vásárt. Az előző években a Mezőgazdasági Iskola sportcsarnoka és annak környéke adott otthont a rendezvénynek. Tavaly új helyszínen, a Piac Közvállalat csarnokában szervezték meg. Idén az Expo 2018 Topolya mezőgazdasági és gazdasági kiállítást a piac csarnokában és annak környékén szeptember 7-e és 9-e között tartják meg.

A kiállítás részleteiről Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének az elnöke, a kiállítás egyik szervezője számolt be. Elmondta, jó döntésnek bizonyult, hogy a rendezvényt behozták a városba, mert hagyományosan szeptember második hétvégéjén tartják, amikor kirakodóvásár is van Topolyán, a szombat pedig piaci nap. A korábbi helyszínre a távolság miatt nem sokan látogattak ki, a tavalyi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy aki a kirakodóvásáron vagy a piacon járt, az Expót is megtekintette. A rendezvény a szombati piacot nem fogja majd zavarni, mert abban a csarnokban rendezik, mely korábban bevásárlóközpont volt. Az érdeklődőknek nem kell számolniuk parkolóhiánnyal sem, tavaly ugyanis felújították a piac parkolóját. Újdonságként tavaly vezették be először az úgynevezett helyi termékek bemutatóját. Az idén is egy külön kis kiállítás lesz a vásár keretében: a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatásával különféle helyi jellegű kézműves termékek kerülnek majd bemutatásra. A vajdasági gazdák számára jó piaci esélyekkel kecsegtető új lehetőség a védjegy megszerzése, melyre ezúttal is lehetőség nyílik majd.

Slingár Irén azt is elmondta, a többéves hagyomány, valamint az egyre több hazai és külföldi kiállító bizonyítja a rendezvény létjogosultságát és jelentőségét. Kiállítóként mezőgazdasági termelőket, valamint fém-, illetve műanyag termékeket gyártó, famegmunkáló, vegyiparral, IT felszereléssel, építészettel, bőr-, textil-, feldolgozóiparral, gépészettel, idegenforgalommal és vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat várnak. A szervezők az idén is színvonalas kísérőrendezvényekkel, családi programokkal kedveskednek a vásárra látogatóknak. A belépés a kiállítás területére ingyenes lesz. A szervezők tombolával is kedveskednek a látogatóknak.

Szeptember 8-án az Expo keretében kerül majd sor a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) konferenciájára. A KEF a magyarországi mellett a horvátországi, erdélyi, délvidéki, felvidéki, muraközi és kárpátaljai magyar agrárszervezeteket fogja össze, ezáltal pedig több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülésnek tekinthető. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának több mint húsz határon túli gazdaszervezet a tagja, a pártoló tagsággal együtt pedig száznál több szervezetet érint. A fórumot a Művelődési Ház mozitermében szervezik majd meg.

A kezdetektől fogva az egyik legnépszerűbb kísérőrendezvénye volt az Expónak a pálinkaverseny. Erre is sor kerül majd az idén is. A Művelődési Ház pedig ezúttal is látványos szórakoztató programokkal kedveskedik majd a legkisebbeknek.

Slingár Irén szerint a rendezvény támogatói közül az önkormányzatot kell első helyen kiemelni, de a helyi közösség is hozzájárul a rendezvény sikeréhez. A mezőgazdasági, az idegenforgalmi minisztérium, a tartományi mezőgazdasági titkárság, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. is a partnerek között van. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége az egész Kárpát-medencére kiterjedő kapcsolatrendszerén keresztül Topolyára invitálja a kiállítókat.

A rendezvény fő szervezője a Topolyai Termelők Egyesülete. Társszervező: a Művelődési Ház, Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete, a topolyai Gazdakör, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) és a palicsi V-Land Kft.

A rendezvénnyel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kapható személyesen Topolyán a Fő utca 12. alatt munkanapokon 8-tól 14 óráig. Telefon: 024 712 403, mobil: 063 107 76 40, 063 872 18 83. E-mail: topolaexpo@gmail.com