2024. április 27., szombat

Minden út Oromra fut

Világtalálkozó másodszor

Az Oromiak Második Nagy Világtalálkozóját szombaton tartják a helybeli általános iskola vonzáskörében. Az idén több ponton zajlanak majd a programok: az iskola udvarában, a mellette lévő kiserdőben, a focipályán, illetve az épületben.

A szervezők kiváló programokat ígérnek délután kettőtől egészen hajnalig, melyekben idős és fiatal egyaránt megtalálhatja a neki tetszőt. Elsődleges céljuk, hogy az egykori oromiak találkozzanak a rég nem látott ismerősökkel, mindenki, aki onnan származik, legalább erre az egy napra hazalátogasson, hisz a gyökereink ismerete nélkül elveszünk a világon. Éppen ezért is hozták létre tavaly ezt a találkozót a helyi közösség vezetőségének ötleteként. Akkor nagyon jónak bizonyult a kezdeményezés, és remélik, hogy hagyományt teremtenek ezzel az eseménnyel az amúgy is augusztusban mindig felpezsdülő oromi életben. Szombaton 14 órától kezdenek főzni a benevezők, 15 órától pedig fogadják mindazokat, akik előzetesen jelezték részvételi szándékukat. Ők ajándékot és kedvezményes vacsorajegyet kapnak. A régi járművek tulajdonosai kiállítják féltve őrzött oldtimereiket, amiket meg lehet nézni közelről, és ki is lehet próbálni. A gyerekeket bűvész és a Pöttyös Pódium szórakoztatja délután, az íjászkodás is kipróbálható, fellép a népszerű, nemcsak a kicsiket, hanem a szüleiket is megszólító együttes, a Zenegér, valamint klarinét- és harmonikajáték is lesz. Az iskolában kiállítást és tudásgyarapító előadást, majd kerekasztal-beszélgetést tartanak Orom múltjáról és jövőjéről.

A focipályán kispályás meccsek kezdődnek 17 órától, veterán és fiatal labdarúgók részvételével, a helyiek mellett részt vesznek Békova, Csóka és Csantavér focistái is. A csantavéri Mendicus tamburazenekar pedig kisebb megszakításokkal, végig szolgáltatja majd a jó zenét.

18.30-kor hirdetik ki a főzőverseny győzteseit, és az elöljárók is ekkor mondanak néhány szót a színpadon.

A magyarországi Gregor Bernadett művésznő lép a színpadra 20 órakor, sanzonokkal és Karády-dalokkal szórakoztatja az egybegyűlteket. A folytatásban, ameddig csak bírják szusszal, a Mendicus tamburazenekarral mulathatnak a résztvevők! A program ideje alatt lacikonyha, kirakodóvásár, légvár, arcfestés, és persze az elmaradhatatlan sétakocsikázás is igénybe vehető! Az idén is gondoltak a jótékonyságra, az óvoda javára szerveznek gyűjtést, és úgy tervezik, hogy a befolyó összegből a Lilliput óvodát támogatják, hogy a gyerekek saját sportpályájukon és biztonságos játszótéren élvezhessék a játékot. Ehhez bárki hozzájárulhat, hiszen nemcsak a világtalálkozó, hanem minden oromi esemény ideje alatt a kihelyezett dobozokba bárki beleteheti adományát, vagy a 840-1293761-09-es számlaszámra is befizethet.

Szombaton délután Orom mindenkit hazavár az Arany János Általános Iskolánál, ahol az Oromiak Második Nagy Világtalálkozója kínál kiváló szórakozást!