2024. április 26., péntek

Kis tücskök tamburáznak Péterrévén

Vasárnap este gálaműsorral mutatkoznak be a gyerekek

Hétfőn kezdődött és vasárnap gálaműsorral ér majd véget Péterrévén a Tücsöktábor. A Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportja által kilencedik alkalommal szervezett eseményen az idén 60 gyermek és 20 felnőtt vesz részt.

Csasznyi Magdolnának, a művelődési kör hagyományápoló csoportja vezetőjének az elmondása szerint a családi ház udvarán több korcsoportban folynak kézműves és zenei foglalkozások, amelyeken a gyerekek népi játékokat, népdalokat, néptáncokat tanulnak vagy tamburáznak. A legkisebbeket népi játékokra Szabó Anett, a haladókat jászsági táncokra Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs oktatja. A próbák szüneteiben a gyerekek a kézműves foglalkozásokon egyebek mellett gyöngyfűzéssel, nemezeléssel, kosárfonással, kavicsfestéssel, sófestéssel, rajzolással kísérletezhetnek.
A Csasznyi család a Tücsöktábor létrehozásával a tamburamuzsika népszerűsítését tűzte ki célul, és a fiatal, szakavatott zeneoktatók elkötelezett munkájának köszönhetően az utóbbi néhány évben egyre több vajdasági gyermek fogott a kezébe tamburát. Ifj. Csasznyi Imre, a budapesti Góbé zenekar vezetője elmondta: ahogy a korábbi években, úgy az idén is újabb tamburák kerültek elő a padlásokról, és egyre több gyerekben ébred fel az érdeklődés a valamikor oly népszerű tamburázás iránt.
Azt, hogy mit tanultak meg a gyerekek az idei táborban, vasárnap este 6 órakor mutatják meg a közönségnek a Csasznyi-ház udvarán, ahova a házigazdák mindenkit szeretettel várnak.
Az idei tábort a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.