2024. április 26., péntek

Közös, nagy misszió

A Tanyaszínház ma Martonoson lép fel, holnap pedig Oromon

Negyvenegyedik nyári turnéjának harmadik harmadánál tart a Tanyaszínház. A huszonnégy települést magában foglaló körút július 21-én Bácsfeketehegyen kezdődött, míg 28-án Kavillón a hivatalos bemutatóra került sor. A Tanyaszínház tegnap Majdányon lépett fel, ma Martonoson vendégeskedik a csapat, holnap pedig Oromon. A hétvége folyamán, szombaton Horgoson, vasárnap Kelebián játszanak. Hétfőn 13-án, Zentagunarason livestream által, azaz a világhálón élő közvetítésben is megtekinthető lesz az előadásuk. Utána már csak Felsőhegy marad, 15-én pedig Zentán zárul a turné. A Tanyaszínház idén a Pé'z, hova mész? című zenés-táncos vígjátékot mutatja be Vajdaság-szerte. Az előadást Marin Držić Dundo Maroje című műve alapján Ricz Ármin és Berta Csongor rendezte. Az idei turnéról Magyar Attila, a Tanyaszínház elnöke, főkoordinátora számolt be lapunknak:
– A Tanyaszínház idén is teljesíti a küldetését, elviszi a színházkultúrát falvakba, kis városokba, mondhatni kultúrmissziót hajt végre, és közben találkozik a közönséggel. Egyes falvakban például főleg csak karácsonykor és húsvétkor zajlanak programok, így viszont nyáron is szórakozhatnak egy jó előadás mellett. Úgy vélem, hogy nagyon jó előadás készült. Aktuális, szórakoztató, a közönség szereti és ez a lényeg. Most már, hogy felépült a művésztelep Kavillón, úgymond két vonalon történnek események. Egyik a vándorszínházunk, amellyel azok közé is elmegyünk, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy nagyobb városokba utazzanak színházi élményért. A másik a művésztelep, amelynek a működése idén indul be igazából. Amint a turnénak vége lesz, kezdődik egy gyerektábor – mondta Magyar Attila, akinek elmondása szerint a kánikula nem kíméli a színészeket sem.
– Megszenvedik a hőséget, ugyanakkor a fiataloknak ez az egész egy nagy kaland is. Megőriztük a régi hagyományunkat, habár már nem csacsifogattal, hanem traktorral utazunk. Igaz, ezen is újítani kell, mert az újabb közlekedési szabályok szerint ez sem a legmegfelelőbb. A következő tervünk a jövő évre nézve az lesz, hogy új szerelvényt iktassunk be, traktorral és két utánfutóval keljünk útra. Pozitívan nézzünk elébe az eljövendő negyven évnek. Igyekszünk minden helyzetben optimisták maradni. Mindig is ezt vallottam, most is ezt vallom. Remélem, még sokáig lesznek színésznövendékek, akikre számíthat a Tanyaszínház, akadnak majd olyanok, akik színházzal foglalkoznának, akik ezt támogatják és akik örömmel vállalják a házigazda szerepét, valamint továbbra is lesz közönség, nagyszámú érdeklődő. Úgy gondolom, hogy ez egy közös, nagy misszió – fejtette ki Magyar Attila, aki arról is szólt, hogy a Tanyaszínház sikere és látogatottsága önmagáért beszél.
– Mindig azt mondom, hogy a Tanyaszínháznak telt háza van, mert egy kis faluban, ahol nem laknak sokan, szinte mindannyian megtekintik az előadást, sőt a környező településekről is érkeznek nézők. 1978-ban a lakók még becsukták az ablakokat, mert nem értették kik és miért ordibálnak az utcán, most pedig már előfordul, hogy egyik település féltékeny a másikra, mert abban az évben oda elmegy a Tanyaszínház, hozzájuk pedig nem. Sajnos nem tudunk minden évben mindenhol jelen lenni. Vajdaságban legalább ötven helység van, ahova el kellene mennünk, de ezt nem tehetjük meg. Idén huszonnégy előadást tartunk, a turné idején szinte mindennap másik településen. Hétfőn Zentagunarason az előadásunk élőben lesz közvetítve világhálón. Ez egy egészen modern dolog, tehát a hagyományokat igyekszünk megőrizni, a mai kor lehetőségeivel pedig együtt élni. Mindenkit szeretettel várunk az előadásainkra. Boldog vagyok, hogy nagy az érdeklődés a Tanyaszínház iránt, úgy a résztvevők, a házigazdák, mint a nézők részéről is. Büszkék lehetünk mi, vajdasági magyarok, hogy van egy Tanyaszínházunk – hangsúlyozta Magyar Attila.