2024. április 18., csütörtök

Sváb táncok Szeghegyen

Magyarországi német szakember oktatja a szeghegyi néptáncosokat – A Duna menti svábok egyesülete is támogatja a kezdeményezést

A közelmúltban tartották meg Szeghegyen a Povedimo vito kolo elnevezésű veterán néptánccsoportok találkozóját.

Megbeszélés a táncpróba szünetében (Lakatos János felvétele)

Megbeszélés a táncpróba szünetében (Lakatos János felvétele)

Ezen a rendezvényen részt vett a Pécs környékéről érkező Fekedi Klumpenjäger néptánccsoport is, Heil Helmut néptáncoktató vezetésével. A találkozó nagyon jól sikerült, és itt fogalmazódott meg, hogy a szeghegyi Aleksandrini Anđeli Veterán Néptánccsoport sváb táncokat fog tanulni Heiltól, mondta el lapunknak Zoran Radovanović, a csoport vezetője.

– Óriási jelentősége van annak, hogy Szeghegyen, az egykori Sekichen, azokat a táncokat táncoljuk, amiket az egykoron itt élt svábok. A tánccsoport elszánta magát, hogy megtanulja ezeket a táncokat, és Szerbiában mi leszünk az egyedüli néptánccsoport, amelynek autentikus sváb táncok szerepelnek a repertoárján. Ezzel itthoni és külföldi fellépéseken szeretnénk részt venni – számolt be az elnök, majd azt is elmondta, hogy a sváb viseletek beszerzéséhez a Duna menti svábok egyesületének segítéségét fogják kérni. Végezetül megtudtuk tőle, hogy a magyarországi szakember útmutatásai alapján Aleksandra Mihaljević koreográfus fogja felkészíteni a csoportot az új táncra.

Korábban Szeghegyen svábok éltek, akik a történelem viszontagságai miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonukat, most viszont feléledt az érdeklődés hagyományaik iránt, mondta el lapunknak Heil Helmut pécsi néptáncoktató.

– Nagy öröm, hogy megismerhettem ezt a vidéket, Bácsfeketehegyet, Pál Károlynak köszönhetően. Ott fogalmazódott meg, hogy szeghegyi barátaink szerveznek egy veterán néptánctalálkozót, amelyen végül a fekedi néptánccsoporttal vettem részt. Nagyon jól érezték magukat itt, és a találkozó is jól sikerült. Aleksandra Mihaljević ekkor keresett meg azzal, hogy ők szeretnének német táncokat tanulni. Megörültem ennek a felkérésnek, és szívesen jöttem ide. Most a sváb táncok alapjait rakjuk le, mert a kóló egészen más. A legnagyobb különbség, hogy a sváb táncok lényegében páros táncok. Most egy olyan táncot tanítok nekik, amit lehet 4-6-8 vagy annál több párral is járni, szóval kicsit kötetlenebb – mondta el Heil, majd hozzáfűzte, hogy néhány hét múlva ismét elmegy Szeghegyre és véglegesítik a koreográfiát.

A szeghegyi néptánccsoport próbáján jelen volt Helga Eisele, a Duna Menti Svábok Egyesülete Sekitsch – Feketitsch tagozatának elnöke is. Eisele asszony elmondta, hogy örül a német kultúra iránti érdeklődésnek.

– Szeghegy egy tiszta német falu volt, innen származott az édesanyám és az édesapám is. Épp ezért nagy öröm számomra, hogy ennyi év után az itteni néptánccsoport sváb táncot táncol – mondta az elnök, majd arról is beszámolt, hogy szeretnék minél szélesebb körben népszerűsíteni a szeghegyi sváb tájházat, amit a közelmúltban avattak fel. A jövőben tovább fogják fejleszteni ezt a létesítményt, és esetleg programokat is szerveznek benne. Emellett az is céljuk, hogy megőrizzék az egykoron itt élt németek emlékezetét, kultúráját és szokásait, mondta Eisele. Végezetül azt is megtudtuk tőle, hogy támogatni fogják a szeghegyi tánccsoportot sváb népviselet beszerzésében.