2024. április 26., péntek
KOSÁRLABDA – U18-AS EB

Címvédő „kis Sasok”!

Nagy sikert aratott a szerb U18-as kosárlabda-válogatott, hiszen a tavaly Szlovákiában szerzett korosztályos Eb-győzelem után az idei, Lettországban rendezett tornán megvédte címét. A fináléban a „kis Sasok” a házigazdát verték pontgazdag meccsen, 99:90 arányban. Tökéletesen jött ki tehát a lépés a torna végére, korábban a fiúknak akadtak gondjaik, hiszen a tornát egy Litvánia elleni csoportkör-vereséggel kezdték (87:92), majd a montenegróiakat is csak hosszabbítás után gyűrték le (84:84, 97:95).

Aleksandar Bućan edző tanítványai jól kezdték a döntőt, hamar két számjegyű különbséggel vezettek. A félidőben 13 pontos előnnyel bírtak, s bár a negyedik negyedben a lettek némileg visszakapaszkodtak, a fiúk végig kitartottak, és bőven elegendő előnnyel fordultak az utolsó percre.

Három szerb emelkedett ki az Eb-győztes csapatból, a legtöbb pontot Marko Pecarski, a Partizan játékosa jegyzett (34 pont és 13 lepattanó), hozzá csatlakozott a 29 pontos Filip Petrušev és a 17 egységet beíró Zoran Paunović. Hazai részről Arturs Zagars 26 ponttal volt a legeredményesebb.

A bronzérmet az oroszokat verő Franciaország szerezte meg (79:70).

Magyarország a B divízióban szerepelt, ahol a csoportkörben a B jelű hatos 4. helyén végzett. Ezután a 9.–16. helyekért zajló rájátszás döntőjébe jutott, ahol Izrael ellen maradt alul (63:81), vagyis 10. lett a második vonalban.