2024. április 26., péntek

Évente csak hétmillióan utaznak vonaton

Szerbiában a közúti közlekedés dominál

Csak a belgrádi Lasta autóbuszain évente 100 millió ember utazik, ezzel szemben a vonatok egész évben mindössze 7 millió utast és 11 millió tonna árut szállítanak. Az állam számos projektummal igyekszik élénkíteni a vasúti forgalmat. Hivatalos adatok szerint az utóbbi négy évben 223 kilométer vasútvonalat újítottak fel, 48 új vonatot szereztek be, befejezték és átadták rendeltetésének a belgrádi Prokop vasúti főpályaudvart, és megkezdték a vasúti szállítóvállalatok átszervezését is.

A közlekedési minisztériumban hangsúlyozzák, hogy a folyamatban levő projektumok legfontosabbika a Belgrád–Budapest gyorsvasút szerbiai szakaszának építése, amely 1,75 milliárd euróba kerül. Pillanatnyilag két, összesen 75 kilométer hosszú szakaszon folynak a munkálatok Belgrád és Újvidék között, ahol kínai és orosz vállalatok dolgoznak. Az újvidék–szabadkai útszakaszra vonatkozóan júliusban Szófiában írták alá a 943 millió eurós üzleti szerződést.

A vasutak, elsősorban a 10-es és 11-es korridor korszerűsítése fontos helyen van a jövőre induló új beruházási ciklusban, értéke legkevesebb 5 milliárd euró. A 10-es vasúti folyosó Niš–Dimitrovgrad szakaszára vonatkozóan aláírták a szerződést az Európai beruházási Bankkal, ez a projektum 268 millió euró értékű.

A kínai CRBC vállalattal az idei szófiai csúcstalálkozó alkalmával írták alá azt az együttműködési memorandumot, melynek alapján korszerűsítik a belgrád-niši vasúti szakaszt is, ehhez, a becslések szerint, mintegy 600 millió euróra lesz szükség. A 11-es számú vasúti folyosón, vagyis a bari vasúton 40 év után nemrégiben újítottak fel először egy több mint 77 kilométeres részt Resnik és Valjevo között. A Crna Gora-i határig vezető, további 210 kilométeren a tervek szerint 2019-ben kezdődnek a munkálatok, most még csak a tervdokumentáció kidolgozásánál tartanak.

A Prokop belgrádi főpályaudvarral kapcsolatban Nenad Stanisavljević a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra vállalat illetékese a Tanjugnak azt mondta, hogy július 1-je óta, amióta a régi pályaudvarról a Prokopra irányították át a forgalmat, a vasúti dolgozók a nagyszámú utas miatt éjjel-nappali ügyeletet tartanak, felállítottak egy információs pultot is, továbbá rendőrállomás és orvosi rendelő is van a pályaudvaron.

Mindemellett az utasok elégedetlenek, amiért még nincsenek mozgólépcsők és liftek – ezek felszerelése két-három hónapon belül várható. A kuvaiti Arab Gazdaságfejlesztési Alaptól 2016-ban kapott kölcsönből fennmaradt pénzt, valamint az újabb arab hitelt – melynek jóváhagyása szeptemberre vagy októberre várható – az állomásépület elkészítésére fordítják. Stanisavljević szerint két éven belül teljesen elkészül Európa e részének legmodernebb pályaudvara.