2024. április 26., péntek
NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL 2018.

Zenei irányzatok fúziója

A niši várban csütörtöktől vasárnapig harmincötödik alkalommal rendezik meg a Nišville Jazzfesztivál főprogramját. Az idei fellépők között szerepel többek között az Inner Circle, a The Manhattan Transfer, a The Gipsy Kings, az Omar Hakim & Rachel Z „OZ Experience”, a Matt Bianco, a Li Xiaochuan Quintet, a Kenny Garrett Quintet, Lisa Simone énekesnő.

A fesztiválhoz kapcsolódó rendezvények már augusztus 3-án megkezdődtek a városban. A niši várban található egykori törökfürdőben pénteken megnyílt az első európai jazzmúzeum, ugyanazon a nap megkezdődött a Nišville Jazz Teatar színházi program, vasárnap pedig kezdetét vette a Nišville Movie Summit, amelynek keretében több helyszínen 80 zenei filmet vetítenek. A JazzBook Session elnevezésű program az irodalomról és az írókról, az Art to go Jazzy a képzőművészetről, a Striporama pedig a képregényről és a popkultúráról szól.

Évi százezer látogatójával a Nišville a leglátogatottabb és egyben legrangosabb jazzfesztiválnak számít Délkelet-Európában. A fesztivál fő eseményei a niši vár két nagyszínpadán zajlanak (Earth & Sky stage), ahol csütörtöktől vasárnapig esténként hat (pénteken hét) fellépő váltja majd egymást. A rendezvény eredeti koncepciója – a jazz klasszikus formáinak a fúziója különféle etnozenével, különösen a balkáni hagyományokkal –, az évek során kiszélesedett oly módon, hogy a fesztivál egyes fellépőiről szólva ma már nemcsak a világzene és a jazz ötvözetéről, hanem a legkülönfélébb zenei irányzatok vegyítéséről beszélhetünk. Az idei fellépőkre ez a megállapítás fokozottan érvényes.

A csütörtöki programot a nagyszínpadon a Monségur Youth Big Band ft. Guests from Niš nagyzenekar nyitja. Niš évek óta együttműködést ápol a franciaországi Monségurral, különösen a művészet terén, a Nišvillen a két város zenetanárainak és fiatal zenészeinek közös projektumát mutatják be.

Őket követően lép színpadra a Lazar Tošić Quintet. Lazar Tošić a régió egyik legjelentősebb jazzdobosa. Idén ő veheti át a fesztivál életműdíját, amelyet a Nišville minden évben a legjelentősebb jazz-zenészeknek ítél oda.

Harmadikként a Hartyga együttes lép közönség elé. Az oroszországi Tuvai Köztársaságból érkező formáció hangzásában az orosz–mongol határvidékre jellemző hagyományos „torokéneklés” és a jazzrock fúzióját ápolja.

Valódi zenei csemegének ígérkezik Kenny Garrett altszaxofonos, zeneszerző, hangszerelő koncertje. A zenei kritikusok szerint „korának legjelentősebb altszaxofonosa” kvintettjével lép fel a niši várban.

Az est legnagyobb „sztárja” kétségtelenül az Inner Circle lesz. A fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő legendás jamaicai reggae együttes jubileumi világturnéja keretében látogat el a dél-szerbiai városba.

Az estet az izraeli The Paz Band zárja. A Gal De Paz énekesnő által vezetett együttes blues hangzással vegyített oldschool rockot játszik.

Pénteken, szombaton és vasárnap többek között fellép Paco Baliard gitárossal kiegészülve a The Gipsy Kings együttes, a vokális jazz etalonjaként ismert The Manhattan Transfer, Lisa Simone énekesnő, a Matt Bianco együttes, az Omar Hakim & Rachel Z „OZ Experience”, a Black Art Jazz Collective, a Project Grand Slam jazz rock fusion band, a Vein Trio, az Ural Dixieland Band, akárcsak a Kínából érkező Li Xiaochuan Quintet.

A két nagyszínpad mellett a fesztivál alatt több kisebb színpadon is élvezhetik majd a koncerteket a zenerajongók. Az Open stage-en, a Youth stage-en és az Air stagen a fesztivál alatt napi négy-öt előadó lép föl.