2024. május 8., szerda

Összeöntötték a Kárpát-medencei magyar gazdák búzáját

Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Kárpát-medencei magyar gazdák által gyűjtött búzát szombaton az ukrajnai Beregszász melletti Mezőgecsében. Az ünnepségen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az országgyűlés alelnöke elmondta: az idei búzaösszeöntés helyszínéül azért választották Kárpátalját, mert jelenleg az ottani magyarok, s köztük a gazdák szenvednek leginkább szükséget.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke búzát önt hordóba a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program részét képező ünnepségen (Fotó:MTI)

Jakab István, az országgyűlés alelnöke búzát önt hordóba a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program részét képező ünnepségen (Fotó:MTI)

Azt szeretnénk, hogy a kárpátaljai magyar gazdák érezzék a Kárpát-medencei társaik összefogásának az erejét, és azt is, hogy mögöttük állnak az anyaországi és külhoni magyar gazdák – tette hozzá.

Emlékeztetett: a 15 millió búzaszem a 15 millió magyart jelképezi, s ennek a sokszorosítása esélyt teremt számunkra, hogy – a hagyományokon, s az összefogáson túl – a hitből fakadó erőnk által képesek legyünk gazdaságilag is segíteni egymást. Jelezte: az eseményre Magyarországról, s a határon túlról, így Vajdaságból is érkeztek gazdák, akik jelenlétükkel az együvé tartozás érzését erősítették.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy évről évre emelkedik az összegyűjtött búza mennyisége és a programhoz csatlakozott termelők száma. Őrhidi László, a kárpátaljai gyűjtést szervező alapítvány elnöke hozzáfűzte: a Tisza forrásából vették a vizet, amellyel majd a Magyarok kenyerét dagasztják. Közölte, hogy a gyűjtésből Kárpátalján maradó búzát az ukrán állam által nem támogatott egyházi fenntartású magyar oktatási és gyermekintézményeknek adományozzák.