Miért jó az Európai Unió?

Az Európai Bizottság számos eszközzel támogatja az aszállyal sújtott gazdákat

(agroinform)

2018. augusztus 7., 07:58

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Azok a gazdálkodók, akik átlagos éves jövedelmük 30 százalékát meghaladó jövedelemveszteséget szenvednek el, pénzbeli kártérítést kapnak. Ezt azért fontos tudni, mert nálunk tavaly az aszálykár helyenként elérte a 100 százalékot, ám a termelők nem kaptak egy vasat sem kárenyhítés címén.

A tartós aszályhelyzet számos EU-országban érinti a szántóföldi növények és az állati takarmány termelését. Ezért az Európai Bizottság lazít a szigorú szabályokon, illetve lehetővé teszi a támogatások korábbi kifizetését is.

A folyamatban lévő és tartós aszály számos EU-országban jelentős hatással van a szántóföldi növények termesztésére, valamint az állati takarmányra, amelyek szintén hatással lehetnek az állatok jólétére. Ezenkívül az állati takarmány szintjének csökkenése különösen hatással van az állattenyésztők jövedelmére: ha az év folyamán kevés takarmány áll rendelkezésükre, az növeli az inputköltségeiket.

– Nagyon aggódom a kedvezőtlen és hosszadalmas éghajlati fejlemények miatt. Az Európai Bizottság, mint mindig, kész támogatni az aszály által érintett mezőgazdasági termelőket számos eszközzel, beleértve a magasabb előlegeket, a zöldségigényektől és az állami támogatásoktól való eltéréseket. A közös agrárpolitika már biztosít biztonsági hálót azoknak a gazdáknak, akiket váratlan időjárási kár ér. Bátorítom a tagállamokat, hogy vizsgálják meg a jogalkotásukban előírt valamennyi lehetséges intézkedést – mondta az Európát sújtó aszály kapcsán Phil Hogan mezőgazdaságért felelős biztos.

A meglévő közös agrárpolitikai jogszabályok keretében nyújtott támogatáson túl két konkrét határozatot hoztak annak érdekében, hogy segítsék a gazdálkodókat a szárazság kezelésében.

• Magasabb előlegfizetések: a mezőgazdasági termelők az év vége helyett már 2018 közepe óta megkaphatják közvetlen kifizetésük 70 százalékát és a vidékfejlesztési kifizetések 85 százalékát.

• El lehet térni az egyedi környezetvédelmi követelményektől. Nevezetesen a termesztési diverzifikáció és az ökológiai fókuszterületre vonatkozó szabályok megengedik, hogy az ezzel érintett földeken takarmánynövényeket is előállítsanak. Figyelembe veszik továbbá a zöldségekre vonatkozó további eltérések elfogadását, hogy a mezőgazdasági termelők számára kedvezőbb feltételeket biztosítsanak a takarmány-előállításhoz, és kielégítsék a téli kultúrák idejében történő vetéséhez szükséges igényeket. Ezek az intézkedések különösen előnyösek az állattenyésztők számára.

A jelenlegi mezőgazdasági állami támogatási szabályok szerint – szigorú feltételek mellett – az aszály által okozott károk legfeljebb 80 százalékát lehet kárigényként nyújtani. Az EB jóváhagyása nélkül kártérítésre a tagállamok legfeljebb 15 000 eurót nyújthatnak mezőgazdasági termelőnként három év alatt, de minimis támogatásként.

A vidékfejlesztés tekintetében a jelenlegi KAP-jogszabályok számos lehetőséget biztosítanak. Ha egy tagállam elismeri a szárazság helyzetét „természeti katasztrófának”, legfeljebb 100 százalékos támogatást nyújthat az aszály által sújtott mezőgazdasági termelési potenciál visszaállításához. A pénzt olyan beruházásokra lehet felhasználni, mint pl. a legelők átoltása. Ez az intézkedés visszamenőleg is bevezethető.

A gazdálkodók értesíthetik nemzeti hatóságaikat a rendkívüli körülmények eseteiről, és tagállamuk felszabadíthatja a különböző rendszerek keretében vállalt kötelezettségeiket. A tagállamok támogathatják a gazdálkodókat kockázatkezelési eszközökkel. Például pénzügyileg hozzájárulhatnak a befektetési alapokhoz, hogy pénzügyi ellentételezést fizessenek az érintett gazdálkodóknak. Továbbá azok a gazdálkodók, akik átlagos éves jövedelmük 30 százalékát meghaladó jövedelemveszteséget szenvednek el, pénzbeli kártérítést kapnak.

A tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy évente egyszer módosítsák vidékfejlesztési programjukat a fenti intézkedések egyikének bevonására.

Tekintettel a helyzet súlyosságára, az Európai Bizottság szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. Ezen intézkedéseken túlmenően a bizottság kapcsolatba lép valamennyi tagállammal, hogy friss információkat kapjon a tavaszi és nyári szárazság gazdálkodókra gyakorolt hatásairól. Az EB augusztus 31-ig kért információkat, és ezek alapján, szükséges esetén, további intézkedéseket hoz.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége