2024. április 26., péntek

Messze még a megoldás

Irinej és Vučić egy korábbi találkozón (Tanjug)

Irinej és Vučić egy korábbi találkozón (Tanjug)

Nem állunk közel a kompromisszumos megoldás megtalálásához Koszovó kapcsán, jelentette ki egyik mai nyilatkozatában Aleksandar Vučić szerb államfő. Úgy fogalmazott, nem számít optimistának a megegyezéshez való eljutás tekintetében. A köztársasági elnök Irinej szerb pátriárkával találkozott és tárgyalt a délelőtt folyamán. A megbeszélést követően adott egyik nyilatkozatában újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre még nem mondhatja meg, mit jelent pontosan a koszovói konfliktus lezárása és a végleges megoldás. Kifejtette, ennek részleteit még nem közölheti, hiszen csak akkor lesz végleges a megoldás,  amikor a tárgyalófelek eljutnak az egyeztetéseknek erre a pontjára. Egyelőre azonban ilyen megoldás nincs, nem sikerült addig eljutnunk, értékelte.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a láthatáron van-e  legalább a végleges megoldás, Vučić elmondta, véleménye szerint ez a jelen pillanatban még nem jelenthető ki. Nem számítok optimistának, tette hozzá.

Az államelnök arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban a nagyhatalmak különféle itteni központjaiból szervezett támadásokat indítottak a szerb állam és a koszovói szerbek érdekei ellen azzal a céllal,  hogy gyengítsék Szerbia pozícióját. Pletykákkal, kitalált vádakkal kellett megharcolnunk, jelentette ki az államelnök a pátriárkával folytatott eszmecserét követően.