2024. április 26., péntek

Elöregedtek a zombori bogyófák

Zombor egyebek közt parkjairól, árnyas fasorairól ismert, az utóbbi időben viszont többet foglalkozunk a hatalmas bogyófák pusztulásával, mint azok szépségével, a porszűrő és talajvizet elpárologtató lombozatukkal.

Úttestre zuhant az ág (Fotó:  Fekete J. József)

Úttestre zuhant az ág (Fotó: Fekete J. József)

Ha nem is mindennap, de hetente bár egyszer hallani egy-egy fa kidőléséről, a vastag ágak letöréséről. A városi fasorok bogyófáit az elmúlt évszázad ’20-as, ’30-as éveiben ültették. A természetben elvileg ez az életkoruk még nem lenne jelentős, ám a városi mikroklíma fölgyorsítja a fák biológiai óráját, ráadásul betegségeket is okoz. Korhadnak, odvasodnak a törzsek és az ágak, így a jelentősebb mennyiségű csapadék terhe alatt könnyen széthasadnak.
Ezen a héten a Radišić utca 6. alatti ház előtt szakadt le egy hatalmas ág a bogyófáról, amely az úttestre zuhant, és rövid ideig, amíg a Zelenilo közvállalat dolgozói el nem távolították, akadályozta a forgalmat. Ettől nagyobb kár nem esett, noha délután három óra tájban történt az eset, amikor sokan közlekednek ebben az utcában.
Korábban általában éjszaka hasadtak szét a fák, hullottak az ágak, főként parkokban és játszótereken, de a körutakon is. Részben ennek is köszönhető, hogy a kidőlt fák nem okoztak tragédiát, egy összelapított gépkocsin, leszakított villanyvezetéken kívül nagyobb anyagi kárt sem.