2024. április 26., péntek

Tizenhétmilliárd dinár vasútfejlesztésre

Az év első hat hónapjában összesen 262 kilométer vasutat sikerült felújítani az ország területén

Ez év első hat hónapjában a vasút felújításába és fenntartásába 16,8 milliárd dinárt fektettek be. Ebbe a költségbe tartozik a Belgrád–Budapest gyorsvasút korszerűsítését és felújítását célzó projektum is,  jelenleg két helyszínen zajlik az építkezés, a Belgrád–Újvidék 75 kilométeres szakaszán.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium közleménye szerint a 10-es vasúti folyosó mellett a Szerbiai Vasutak Infrastruktúrája (Infrastrukture železnice Srbije) közvállalat saját költségvetéséből eddig 262 kilométer regionális vasútvonalat újított fel. Várhatóan augusztus folyamán a Šabacot Loznicával összekötő vasúton a Petlovac–Lešina, valamint a Loznica és Gornja Koviljača közötti, mintegy 24 kilométeres szakaszt helyezik forgalomba. Ezek a munkálatok 355 millió dinárba kerültek, de jelentőségük annál is nagyobb, hiszen ennek a szakasznak köszönhetően 13 év után végre nekiláthatnak a Šabac és Loznica közötti vasút felújításához.

A Požarevac és Majdanpek közötti regionális vasút javításának munkálatai még májusban elkezdődtek, ám a tervek szerint novemberben ezt a szakaszt is forgalomba helyezhetik.

A Pancsova–Orlód–Római sáncok vasútvonal mintegy 112 kilométer hosszú szakszán a Római sáncok és Káty közötti szakaszát már befejezték. A munkálatok 135 millió dinárba kerültek. Jelenleg folynak a munkálatok a Káty és Titel, valamint Kačarevo és Uzdin között. Ezeknek a szakaszoknak a felújítására 300 millió dinárt szántak, azzal hogy Káty és Titel között, a felújítása után, szeptember elejétől újra közlekedik majd személyi vonat Újvidék és Nagybecskerek között.

Tervezik Orlód és Nagybecskerek között, egy 24 kilométer hosszú vasúti szakasznak a felújítását, csakúgy mint a Mala Krsna és Požarevac közötti, 12 kilométer hosszú szakaszt.