2024. május 5., vasárnap
FOCIMIX

Súlyos vádak a katari vb-vel szemben

Újabb súlyos vádak merültek fel a 2022-es katari labdarúgó- világbajnokság szervezőivel szemben. A The Sunday Times a birtokába került dokumentumok alapján arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát és lejáratni őket. A tekintélyes vasárnapi brit lap tudósítása szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones (BLJ) nevű ismert kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat. A The Sunday Times a hozzá eljuttatott e-mailek alapján azt írja: többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében. Kémkedtek a többi pályázat kulcsfigurái után, és kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban. A művelet eredményeiről e-mailben számoltak be Ahmad Nimehnek, a katari pályázat főtanácsadójának. A The Sunday Times nem fedte fel forrását, csak annyit közölt, hogy a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el hozzá a dokumentumokat. A kiszivárogtatót a lap szerint júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága, amelynek elnöke, Damian Collins „mélységes aggodalmának” adott hangot az ügyben és vizsgálat lefolytatására buzdította a FIFA-t. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai szerint a pályázati folyamat során szigorúan tilos a szervezet más tagországairól írásos vagy más formában bármilyen nyilatkozatot tenni. A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében: korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. A vizsgálat felmentette a katari szervezőket, mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben. A The Sunday Times szerint a most ismertetett dokumentumokat viszont nem látták az amerikai Michael Garcia által vezetett vizsgálat során. Katari részről tagadják a The Sunday Times állításait, és azt hangoztatják, hogy minden szabályt betartottak. A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA.

Lopetegui klasszis támadót szerződtetne

A Marca beszámolója szerint a Real Madrid vezetőedzője, Julen Lopetegui továbbra is szeretne egy sztárcsatárt a csapatához szerződtetni, a spanyol lap egy másik cikkében pedig arról ír, hogy Robert Lewandowski továbbra is a királyi gárdáról álmodozik. A spanyol együttes trénere elégedett Karim Benzema és Gareth Bale eddigi edzésteljesítményével, de úgy érzi, további munícióra van szüksége csapatának a hosszú idény során. A lap felidézi, hogy a walesi sérülések miatt sokat kihagyott az előző idény elején, és a kevés gólt szerző csapat sok pontot hullajtott ebben az időszakban. Cristiano Ronaldo távozásával ráadásul már a legveszélyesebb támadó sincs a gárdánál, így a tréner mindenképpen szeretne egy klasszis támadót szerződtetni. Mindeközben egy Robert Lewandowskihoz közel álló forrásra hivatkozva arról is beszámolt a portál, hogy a lengyel támadó továbbra is a királyi gárdáról álmodozik. A 30 éves csatár azt reméli, hogy a Bayern Münchentől a Real Madridhoz igazolhat a nyáron, igaz, a bajorok egyelőre nem hajlanak a transzferre, mondván nincs érdekükben eladni a 2021-ig élő szerződéssel bíró futballistát.

Rekordot dönt a mezszponzori bevétel

Először emelkedik 300 millió font (kb. 335 millió euró) fölé az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csapatainak mezszponzori bevétele – derül ki egy friss kutatásból. A Sporting Intelligence kilencedik alkalommal készítette el felmérését, amelynek adatait minden esetben közvetlenül a szerződő felek egyikétől szerzi meg, és publikálás előtt a klubokkal ellenőrizteti. Az összesített adatok szerint a mez elején megjelenített főszponzori hirdetések összesen 313,6 millió fontot (350 millió euró) hoznak a húsz klub konyhájára a 2018–19-es idény során; ez 31,8 milliós emelkedés az előző szezonhoz képest, és több mint 200 millióval haladja meg a 2011-es számot. A klubok versenyében továbbra is az egyik autóipari óriással együttműködő Manchester United áll az élen évi 47 millió fontos szerződésével, feljött mögé a városi rivális Manchester City (45), és jelentősen ugrott az Arsenal (40), valamint a Liverpool (40) dresszének értéke is (az előző kettő mögött légitársaság, a Pool mögött bank áll). A „nagy hatos” után szakadék következik: a hatodik helyezett Tottenhamet (35 millió font) követő West Ham United már 25 millióval kevesebbet kasszírozhat ebből a forrásból. Csak három klub (Liverpool, Southampton, Watford) mezszponzora egyesült királyságbeli székhelyű cég, a többiek dresszére egyesült államokbeli, kínai, japán, thaiföldi, arab emírségekbeli, máltai, kenyai, malajziai, gibraltári és Fülöp-szigeteki vállalat logója került. Kilenc klub mezén fogadásszervező cég hirdeti magát. A mezreklámokból befolyt összegek Közép-Európából nézve csillagászatiak, de messze elmaradnak a televíziós jogdíjakból keletkező jövedelmektől: az előző szezonban a mezbevételek 11,6 százalékát tették ki a tv-s pénzeknek.

Dzsudzsák egyelőre klub nélkül

Dzsudzsák Balázs, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya egyelőre nem tudja, hol folytatja pályafutását, de továbbra sem akar hazatérni az NB I-be. Nem tervezem, nincs a lehetőségek között, de soha ne mondd, hogy soha, én mindig próbálom ehhez tartani magam. Nem fogom azt mondani, hogy ezer százalék, hogy nem, mert mi van, ha ne adj’ isten az igazolási időszak végén mégis maradok? – fogalmazott újságírói kérdésre a Forma–1-es Magyar Nagydíj helyszínén vasárnap Dzsudzsák. A 31 éves szélső az előző szezon végén távozott arab klubjától, az al-Vahda SC-től, és azóta nincs csapata. Az idénykezdet előtt a Ferencvárossal edzett, illetve gyakran feltűnik a Vidi FC meccsein. Természetesen mindig megtisztelő, ha szeretettel várnak itthon és számítanának a segítségemre, a játékomra, de egyelőre nem szeretnék jönni. Úgy érzem, még van bennem annyi, és elértem annyit, hogy kamatoztatni tudjam a külföldi kapcsolataimat – nyilatkozta. A közelmúltban török és görög klubok érdeklődéséről írt a sportsajtó a középpályással kapcsolatban, erre úgy reagált, ilyenek mindig vannak, szinte naponta kap üzeneteket játékosügynököktől, de ezekből végül sosem lesz konkrétum. Tényleg nem tudok még irányvonalat mondani – vallotta be Dzsudzsák. Marco Rossi szövetségi kapitány a hét közepén kijelentette, kifejezetten kedveli Dzsudzsák játékát, és egyébként jól ismeri, jó kapcsolatban van vele, de ha nem edz és nem játszik rendszeresen, nem léphet pályára a Nemzetek Ligája első fordulójában Finnország ellen. Ha ezen a héten, vagy a következőn talál magának csapatot, és fizikailag állapotban van, nem kérdés, hogy tagja lesz-e a keretnek – hangsúlyozta az olasz edző szerdán. Erre a játékos vasárnap úgy reagált, tiszteletben tartja a mindenkori szövetségi kapitány döntéseit, és nem kíván nyilatkozatháborúba bonyolódni Rossival. Leszögezte, a jelenlegi klub nélküli állapot neki sem jó, és amennyiben Rossi számít rá, az eddigiekhez hasonlóan a legjobb tudása szerint fogja segíteni a válogatottat.