2024. április 26., péntek
Filipović: A vízilabda a legtöbb éremmel rendelkező sport Szerbiában - Az államfő fogadta a pólósokat

Jövőre a világbajnoki aranyért

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić államfő jobb munkakörülményeket és edzési feltételeket, a Szerbiai Vízilabda-szövetségnek pedig több pénzt, az adósság megtérítésének lehetőségét ígérte tegnap, amikor Belgrádban, az elnöki palotában fogadta az európai arany nyerteseit, a szerbiai vízilabda-válogatottat, valamint a sportszövetség képviselőit.

Önök azok, akik mindig a legtöbbet adták Szerbiának – fordult a vízilabda-válogatotthoz Aleksandar Vučić, majd köszönetet mondott az egész csapatnak, hogy teljes szívükkel küzdöttek a győzelemért.

A négy európai győzelemsorozat nem egyszerűen siker, ez a győztes mentalitás beépítése a hétköznapjainkba, amit valljuk be, mi itt, Szerbiában nem nagyon tudunk magunkévá tenni – hangsúlyozta az államfő, majd hozzátette: habár már ez az eredmény is kiváló és büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, a következő időszakban nagy elvárásaink vannak a fiúk iránt. Egyrészt azért, hogy visszaszerezzék a világbajnoki címet, másrészt, hogy az olimpián is jó eredményt érjenek el. S hogy az elvárásokat teljesíteni is tudják, a szavai szerint, Szerbia mindent megtesz. A játékosok jobb feltételek mellett készülhetnek fel a következő bajnokságra.

Mindenképpen több pénzt adunk majd a vízilabda-szövetségnek, mint eddig, és már most segítséget nyújtunk abban, hogy kifizessék a múltból felgyülemlett adósságot, hogy normális körülmények között dolgozhassanak és fejlődhessenek. Sokkal többet kell ebbe a sportba beruháznunk, mint eddig – mondta Vučić.

A csapatkapitány Filip Filipović felszólalása (Fotó: Beta)

A csapatkapitány Filip Filipović felszólalása (Fotó: Beta)

Filip Filipović, a válogatott csapatkapitánya szerényen szólt a jelen levő újságírókhoz, kiemelve, hogy ők már elmondták, amit el kell mondani a medencében, illetve bizonyítottak is a tetteikkel: megmutatták miként kell küzdeni az ország színeiben.

A vízilabda a legtöbb éremmel rendelkező sport Szerbiában. Köszönjük a támogatást és segítséget, amit a szövetségnek nyújt. Hiszek abban, hogy a játékosok indokolttá tesznek minden befektetett dinárt és meghálálják az elért eredményekkel a támogatást. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy 2020-ban Tokióban eredményt érjünk el – emelte ki szerényen a csapatkapitány.

Vučić a vízilabdázókkal rövid, közvetlen megbeszélést tartott, majd koktélra invitálta a játékosokat. Ebben a pillanatban szerettünk volna Dejan Savićtyal, a válogatott szövetségi kapitányával is beszélgetni, ő azonban visszautasította azt, mondván, nem ő a fontos, minden eredmény a fiúkat illeti meg. Andrija Prlainovićot, a válogatott egyik legtapasztaltabb játékosát meg is kérdeztük, mennyire segítette őket az Európa-bajnokság alatt Savić diplomatikus, sokszor a legnehezebb helyzetekben is baráti gesztusokkal közeledő szövetségi kapitány.

Ahogy a fizikai készenlétet, a lelki készenlétet is tanulni és gyakorolni kell. A válogatottban eltöltött hosszú idő hozta meg neki ezt a bölcsességet. Ő azért van velünk, hogy segítsen minket bizonyos helyzetekben, kívülről mindig több látszik, mint amit mi érzékelünk a vízben – emelte ki Prlainović. A Szolnok Vízilabdaklub játékosától arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi az, ami megkülönböztette ezen a megmérettetésen a magyar és a szerb csapatot.

A szerb vízilabda jobb szakemberekkel rendelkezik, mint a magyar. A munkamódszer különbözteti meg a két csapatot – emelte ki Prlainović.

Duško Pijetlović elemezve az Európa-bajnokság mérkőzéseit, rámutatott, számos nehéz mérkőzésen vannak túl, ám a horvátok teljesen felemésztették őket.

Valójában három nehéz mérkőzésünk volt. Az oroszokkal nehéz mérkőzést játszottunk, de nem voltunk feszültek, már az első pillanatban tudtuk, hogy győzni fogunk. A magyarokkal való megmérettetésben már az elejétől fogva a kezünkben tartottuk a mérkőzés menetét, így ugyan kifáradtunk, de pszichikailag nem vett igénybe minket annyira. Ezt követően viszont a horvátok ellen teljesen felhasználtuk erőnk utolsó atomjait is. Ezért is volt olyan a döntő, amilyen. Nem volt erőnk mozogni sem. Ha kipihentebbek lettünk volna, sokkal jobb eredményt érünk el, de így sem tudtak fölénk kerekedni – emelte ki Pijetlović, majd hozzátette: A spanyol csapat nagyon energiákkal játszik. Nem annyira minőségesek, mint amennyire a lendület viszi őket előre. Még mindig nem rendelkeznek annyira játékosokkal, mint a mi válogatottunk, de a fejlődésüknek ez volt az első jele. Nagy jövő áll előttük – mutatott rá.

A Hogyan tovább kérdésre válaszolva Pijetlović elmondta, az a céljuk, hogy jövőre visszakerüljenek a világbajnokság trónjára.

Ez nagyon fontos, mert jövőre lesz világkupa is, és azon keresztül kvalifikáljuk magunkat az olimpiára. A célunk, hogy Tokióban két év múlva a legjobb fényünkben tűnjünk fel – mondta.