2024. április 26., péntek

Vajdaság kincsei a középiskolások szemszögéből

A TIT Kossuth Klub Egyesület tavaly a Nemzeti Tehetség Program támogatásával hozta létre a Yourbanist geolokációs mobilapplikáció-fejlesztő platformot, ennek keretében működtetik az alternatív turisztikai célú Budapest Science City alrendszert, amelynek útvonalát 20 országból érkezett 100 tehetséges középiskolás diák tesztelt, és fejlesztési dokumentációt készítettek róla. A Yourbanist platform sikere arra motiválta a fejlesztőcsoportot, hogy a budapesti geolokációs alkalmazások körét kiterjessze a határon túli magyarlakta régiókra. Ennek eredményeképpen az idén első alkalommal szervezték meg Vajdaságban a Határtalan Tehetség Tábort, az újvidéki Petőfi Sándor MMK, valamint a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával. A táborban 50 délvidéki és 50 anyaországi 15–20 éves magyar diák vett részt. Az egyhetes táborban a 10 fős csoportok 10 kategóriában térképezték fel Vajdaság alternatív turisztikai célpontjait, amelyek a következők: Mindennapi Szabadka, Szecesszió Szabadkán, A Ludasi-tó környékének élővilága, Zenta kulturális és természeti látnivalói, Pacsér szociográfiája, Topolya és környéke, Történelmi örökségek Újvidék környékén – Kastélyok, tájház és a békekápolna, Újvidék a regionalizmus, az épített és kulturális örökség jegyében, A Titeli-hegy különleges természetvédelmi területe és a Fruška Gora Nemzeti Park.

Milosavljević Valentina (Dávid Csilla felvétele)

Milosavljević Valentina (Dávid Csilla felvétele)

Guba Dávid (Dávid Csilla felvétele)

Guba Dávid (Dávid Csilla felvétele)

A zárókonferenciára és a kutatások eredményeinek bemutatására a múlt pénteken az újvidéki Európa Kollégiumban került sor, ezen többek közt jelen volt Vicsek Annamária oktatási államtitkár, a tábor egyik fővédnöke, Fremond Árpád köztársasági képviselő, a pacséri csapat eligazítója, Gyenes Ádám, a TIT Kossuth Klub Egyesület elnöke és Hortobágyi Lilla, a klub társszervezője. A résztvevő diákokat megkérdeztük, milyen feladatuk volt a tábor idején, és melyik helyszín tetszett nekik a legjobban. Guba Dávid Budapestről érkezett, és a Mindennapi Szabadka csoport koordinátora volt.

– Igen tág fogalom Szabadka feltérképezése, de mi megpróbáltunk minél több geolokációs pontot bejárni. Nagyon jó, hogy volt három helyi csoporttagunk, akik sokat segítettek. A templomtól kezdve a piacig mindent megnéztünk. A városi múzeum munkatársai is hasznos információkkal láttak el bennünket. Két napon keresztül folyamatosan sétáltunk, de én nagyon élveztem. Eddig még nem jártam sem Vajdaságban, sem Szabadkán. A legjobban a szabadkai piac tetszett, hatalmas élmény volt, mert ilyen nagy piacot még soha nem láttam. A szecessziós épületek, a városháza és a zsinagóga is tetszett – hangsúlyozta Dávid.

Az újvidéki Milosavljević Valentina tavaly már részt vett a budapesti táborban, az idén a csapat animátora volt.

– A csapat irányítása, a munka megszervezése és a feladatok elosztása az animátor feladata. Csoportom bejárta Karlócát, megnéztük a futaki Hadik-kastélyt, valamint a temerini Szécsen-kastélyt és a temerini tájházat. Temerini mentorunknak sokat köszönhetünk, hiszen ő vezetett körbe minket, és rengeteg hasznos információt és érdekességet osztott meg velünk – mondta Valentina.

A szervezők nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy helybéli mentorok, útvezetők irányítsák a diákokat, hiszen az ő segítségüknek köszönhetően nem volt tartalomból és információból hiány.

Hortobágyi Lilla (Dávid Csilla felvétele)

Hortobágyi Lilla (Dávid Csilla felvétele)

– A helyi mentorok, akikkel a találkozás pillanatáig csak e-mailben kommunikáltunk, úgy vártak bennünket és a gyerekeket, mintha régi családtagok lennénk. Dinnyével, süteménnyel, kávéval, burekkal kínálták bennünket. Lenyűgözött az itteni emberek vendégszeretete – hallottuk Hortobágyi Lillától, a TIT Kossuth Klub Egyesület társszervezőjétől. Elmondása szerint a visszajelzések alapján a gyerekek fantasztikus élményben részesültek.

– Olyan helyekre jutottak be, ahova máskülönben nem sikerült volna, és személyes információkat kaptak a helyi életről, a történelemről, a társadalomról. Jó volt látni, hogy a gyerekek kapcsolatokat teremtenek, barátkoznak. Én a csapattal a Tarcal hegyet jártam be. Megnéztük az ott található kolostorokat; a természet, az erdő is lenyűgözött. A természetjárás mellett kulturális információkkal is gazdagodtunk. A másik nagy élmény számomra az újvidéki Strand volt, ahol a szabadidőnket töltöttük – mondta Hortobágyi Lilla.

A szabadkai ócskapiac is egy idegenforgalmi látványosság

A szabadkai ócskapiac is egy idegenforgalmi látványosság

Észak-Bácska egyik különleges települése Pacsér, amely kitűnő lehetőséget ad arra, hogy egy kistelepülés sokoldalúságát bemutassák. A lila színű gyógyfürdő vize, a helyi vallási szokások, az archaikus helyi nyelvi szerkezetek, a csigatészta-készítő magyar gasztronómia hagyománya mind izgalmas pontnak tekinthető. Fremond Árpád köztársasági képviselő jelölte ki a csapat úti céljait szülőfalujában.

– A pacséri gyógyfürdő az, amiről most a leghíresebbek vagyunk, és nemcsak a turizmus, hanem a munkalehetőség szempontjából is nagy szerepe van. Sokan vesznek házat Pacséron, fellendült az élet a faluban. Úgyszintén a pacséri református egyházközségben készülő csigatésztáról is már sokan hallottak. A fiatalok beszélgettek Pénovátz Antallal, a pacséri nyelvjárás kutatójával és számos könyv szerzőjével, a Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoporttal, Nagy Róberttel, aki vadászfegyvereket és egyéb régi eszközöket gyűjt, valamint Rózsa Imrével és Csomortán Melindával is, akik fafaragással, illetve szövéssel foglalkoznak. A diákok visszajelzései kiválóak voltak, az egész települést körbejárták, részt vettek a falu életében, és bízok benne, hogy még visszatérnek Pacsérra. Mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy jól érezzék magukat, és hogy megismerjék a pacsériakat, akik rendkívül büszkék arra, hogy pacsériak, úgyszintén jószívűek, segítőkészek és összetartóak – hallottuk Fremond Árpádtól.

A Yourbanist geolokációs mobilapplikációra felkerülnek a vajdasági úti célok, a gyerekek által készített képek, multimédiás tartalmak és leírások, valamint az elérhetőséget is hamarosan közzéteszik.

Vajon merre menjünk?

Vajon merre menjünk?

Felkészülés az újvidéki Európa Kollégiumban

Felkészülés az újvidéki Európa Kollégiumban