2024. április 26., péntek

Csak minden negyedik ingatlan van nők tulajdonában

A Köztársasági Geodéziai Intézet adatai szerint Szerbiában csak minden negyedik ingatlan van teljes egészében nő tulajdonában, 11 százalék pedig vegyes tulajdonú. Amellett, hogy a nőket ugyanazért a munkáért rosszabbul fizetik, és hogy kevesebb eséllyel haladhatnak a társadalmi ranglétrán, ez újabb bizonyítéka annak, hogy nálunk a nők nincsenek egyenrangú helyzetben a férfiakkal.

Július 1-jén életbe lépett az ingatlankataszteri bejegyzésről szóló törvény, és a helyi szintű gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szövetség (NALED), a köztársasági kormányfői kabinet, a geodéziai intézet, valamint a parlament gazdasági bizottsága összefogásának köszönhetően ebbe bekerült egy olyan módosítás, mely szerint a házasság idején közösen szerzett ház, lakás vagy más objektum automatikusan úgy kerül be a kataszterbe mint közös tulajdon.

„A házasság idején szerzett vagyont eddig is közös tulajdonként kezelte a törvény, ám a gyakorlatban sűrűn előfordult, hogy tulajdonosként csak a férjet jegyezték be, így válás esetén a nőnek hosszan elhúzódó bírósági eljárásban kellett bizonyítania, hogy neki is jár egy rész. Fölöslegesen időt és pénzt fecsérelt mindenki, a bíróság is” – mondja Jelena Bojović, a NALED szabályozási reformprogramjának igazgatója.

A közös tulajdon automatikus bejegyzésére vonatkozó módosításon kívül még 18 más, a NALED támogatásával benyújtott módosító javaslatot fogadott el a parlament, s ezzel jelentősen javult a törvény szövege. Erősödött a jogbiztonság, hatékonyabbá vált a kataszteri hivatal, és lehetővé vált, hogy az ingatlan bejegyzését egyetlen helyen, a közjegyzőnél elintézzék.

A NALED fokozott figyelmet szentel a nők gazdasági helyzetének. Az egyik legfontosabb akciót a köztársasági kormány nemi egyenjogúsági koordinációs testületével és az Etno hálózat nevű egyesülettel közösen indították. Ennek célja, hogy 1000 falusi nőt és fiatalt vonjanak be hagyományos kézműves termékek előállításába, melyeket üzleti és diplomáciai ajándékként lehet felhasználni. Az 1000zena.rs honlapon található adatok szerint eddig 9583 munkanapot kínáltak fel, ami elegendő ahhoz, hogy 436 nő egy hónapig dolgozzon, és pótbevételre tegyen szert családja számára.

Az országban a nőknek csak a 43,7%-a, a férfiaknak az 56%-a dolgozik. A köztársasági képviselőház 250 tagja közül csak 87 nő. A 166 helyi önkormányzatból csupán 11-ben nő a polgármester vagy a községi elnök. A kormány 22 tagja között mindössze 5 nő van.