2024. április 26., péntek

Györe büszke lehet a játékára

Olga Danilović három megdönthetetlen csúcsot állított fel Moszkvában

Legalább két tényt vehettünk észre a gstaadi elődöntő BautistaGyöre meccsén. Az egyik, hogy a tapasztalatnak mekkora jelentősége lehet, a másik pedig, hogy a zentai játékos immár egyenrangú ellenfele az élvonalba tartozóknak. A tapasztalatszerzéshez nagy meccsek kellenek, a szombati vitathatatlanul az volt, és nem kérdés, hogy egy következő találkozójuk már a csúcs felé apró, de biztos léptekkel haladó Györe számára sokkal kedvezőbb eredménnyel zárulhat.

A jövő nagy csillaga: Olga Danilović (Fotó: Beta/AP)

A jövő nagy csillaga: Olga Danilović (Fotó: Beta/AP)

Aligha vitás, hogy Györe több látványos labdamenettel, valamint az első szettben bemutatott nagy fordulattal, amikor a 9. tornagyőzelmére törő spanyol 5:2-es vezetését semlegesítette, sok szurkolót szerzett. Mindenki láthatta, hogy csupán egy kis tapasztalat és ugyanannyi szerencse hiányzott Györének, különben a megérdemelten kiharcolt 16 breaklabda közül egynél többet használ ki, és megnyeri az így háromórásra húzódott kemény és egyenrangú csatát.

Györe mindenképpen elégedett lehet azzal, hogy Umagban és Gstaadban hét meccset vívott 5:2-es győzelmi aránnyal, és szépen haladt a ranglistán. A zentai teniszező Svájcból Ausztriába költözött, ahol néhány benevezett visszalépése után a kitzbüheli tornán a táblán indulhat. A sorsoláson a grúz Nikoloz Bazilasvilit kapta, aki ellen három éve elveszített egy meccset, és aki tegnap még Hamburgban vívott döntőt. Ugyanott játszik Dušan Lajović is, aki a spanyol Guillermo García Lópezzel kezd.

Olga Danilović Moszkvában történelmet írt. A 17 éves belgrádi lány tegnap a 750 ezres torna döntőjében három megdönthetetlen, csak beállítható csúcsot állított fel. Ő lett a női tenisz első tornagyőztese, aki szerencsés vesztesként jutott táblára, az első tornagyőztes a XXI. században születettek között, és ami a legnagyobb eredmény, pályafutása során először játszott WTA-tornán a táblán, és el is nyerte a trófeát.

Olga Moszkvában bravúrt bravúrra halmozott. Legyőzte a szlovák Anna Karolína Schmiedlovát, az észt Kaia Kanepit, a német Julia Görgest, a fehérorosz Aljakszandra Szasznovicsot, végül minden idők egyik legfiatalabb döntőjében a szintén 17 éves orosz Anasztaszija Potapovát, a Wimbledon 2016-os leányifjúsági bajnokát, akivel az oldalán párosban két ifitornát nyert. Olga tegnap az első játszmában 1:4-ről fordított, a másodikban 5:4-nél meccslabdát hagyott ki, a harmadikban pedig kétszer dolgozta le a breakhátrányt. A tornagyőzelem révén Olga feltört a ranglista 112. helyére.

A csengdui challengeren három szerbiai szerepel, és sorra ázsiaival kezd. Nikola Milojević koreai, Peđa Krstin kínai, Danilo Petrović japán riválist kapott. Liberecben Balázs Attila a cseh Václav Šafránekkel, a San José-i női tornán Babos Tímea a páros partnerével, Kiki Mladenovićtyal, Washingtonban Aleksandra Krunić a brit Katie Boulterrel kezd, Stollár Fanny pedig a selejtezőből vár ellenfelet.

A volt világelső és háromszoros Grand Slam-bajnok Andy Murray, aki csaknem egy teljes évet hagyott ki, emiatt a ranglista 838. helyére csúszott le, Washingtonban tér vissza, és az 500-as torna rajtján az amerikai Mackenzie McDonalddal játszik, győzelem esetén pedig egyre jobb honfitársa, a jelenleg első brit Kyle Edmund következik.

GSTAAD. – A férfitorna negyeddöntőjében: Bautista–Daniel 7:5, 6:1, elődöntő: Bautista–Györe 6:7, 6:4, 6:4, Berrettini–Zopp 6:4, 7:6, döntő: Berrettini–Bautista 7:6, 6:4.

HAMBURG. – A férfitorna negyeddöntőjében: Jarry–Thiem 7:6, 7:6, Bazilasvili–Carreno 7:6, 6:4, elődöntő: L. Mayer–Kovalik 6:7, 6:4, 7:6, Bazilasvili–Jarry 7:5, 0:6, 6:1.

ATLANTA. – A férfitorna negyeddöntőjében: Ebden–Bagdatisz 6:3, 6:2, Isner–M. Zverev 7:5, 4:6, 6:1, Norrie–Kyrgios 7:5, 3:0 – feladás, Harrison–Csung 6:7, 6:2, 7:6, elődöntő: Isner–Ebden 6:4, 6:7, 6:1, Harrison–Norrie 2:6, 6:3, 6:2.

MOSZKVA. – A női torna elődöntőjében: Danilović–Szasznovics 6:2, 5:7, 7:5, Potapova–Zidanšek 3:6, 6:4, 5:2 – feladás, döntő: Danilović–Potapova 7:5, 6:7, 6:4.

PORTO. – A futures negyeddöntőjében: Valkusz–Cacao 6:2, 6:4, elődöntő: Valkusz–Luz 7:6, 6:2.

LIBEREC. – A challenger selejtezőjének 1. fordulójában: Piros–Paz 7:6, 6:4, 2. forduló: Piros–Nejedly 6:4, 2:6, 6:2.

ASHLAND. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jakšić–Zarazua 6:2, 6:3, elődöntő: Brodsky–Jakšić 6:2, 6:4.

BAJA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Ormaechea–Jani 4:6, 7:6, 6:3, Potočnik–Udvardy 7:6, 3:6, 6:2.