2024. április 26., péntek

Ognjanović meggyilkolása miatt leállnak a munkával a szerbiai ügyvédek

Holnaptól egyhetes munkabeszüntetést jelentett be a Szerbiai és a Belgrádi Ügyvédi Kamara Dragoslav Miša Ognjanović szombaton történt meggyilkolása miatt. A közleményben ugyanakkor pénzjutalmat ígérnek annak, aki az ügyészség számára hiteles információkat ad az elkövetőkről.

Miša Ognjanović meggyilkolása a legdrasztikusabb módon mutatja meg, hogy az ügyvédek milyen körülmények között végzik munkájukat Szerbiában. Ez a gyilkosság csupán egyike a számos ügyvédek elleni támadásoknak, melyek közül több megoldatlan maradt ‒ olvasható a kamarák által kiadott közleményben. 

Kifejtették, a munka felfüggesztésének célja, hogy egyértelmű üzenetet küldjön a szakma egységéről, és határozottan kiállnak amellett, hogy az ügyvédek minden erőforrásukat felhasználják az ilyen eseteknél. Követelik az illetékes állami szervektől, továbbá a rendőrségtől, hogy mielőbb megtalálják az elkövetőt. 

Az ügyvédek képviselői ugyanakkor rendkívüli találkozót kérnek a szerb belügy- és az igazságügyi miniszterrel, Nebojša Stefanovićtyal és Nela Kuburovićtyal annak érdekében, hogy létrehozhassanak egy különleges nyomozócsoportot.

Az ügyészség és a rendőrség szakembereiből, valamint ügyvédekből álló csoport feladata az, hogy mielőbb megtalálhassák az elkövetőt. Nyílt üzenetet ez mindazok számára, akik azt hiszik bárki megölhet egy ügyvédet és tette miatt büntetlen marad, olvasható a közleményben.