2024. április 26., péntek

Kutyavilág

A gazdik egyre több gondot fordítanak házi kedvenceik ápoltságára, de szerencsére még körömfestést vagy tetoválást nem kérnek

Kezd-e végre morálisan felnőni az ember „legrégebbi barátjához”? Megadja-e számára mindazt a törődést, ápolást, amire feltétlenül szüksége van? Felelőtlenül bánik-e vele, vagy szinte családtagnak tekinti? Melyek azok a betegségek, amik mifelénk leginkább veszélyeztetik kedvenceinket? Hogyan tudjuk ezeket kezelni, illetve megelőzni, amennyiben lehetséges? A kutyakozmetika egyértelműen luxusnak, netán hóbortnak számít-e, vagy esetleg vannak ennek is egészségügyi vonatkozásai? Ezekre a kérdésekre próbáltunk választ találni két szakember segítségével.

Dr. Heinrich László (Szögi Csaba felvétele)

Dr. Heinrich László (Szögi Csaba felvétele)

Ladócki Dolli (Gergely Árpád felvétele)

Ladócki Dolli (Gergely Árpád felvétele)

A gazdik szeretik, ha ápolt a kedvencük (Gergely Árpád felvétele)

A gazdik szeretik, ha ápolt a kedvencük (Gergely Árpád felvétele)

Nem csak szépségápolás miatt kell a kutyákat tisztán tartani, egészségügyi szempontból is fontos az ápolásuk (Gergely Árpád felvétele)

Nem csak szépségápolás miatt kell a kutyákat tisztán tartani, egészségügyi szempontból is fontos az ápolásuk (Gergely Árpád felvétele)

A kutyáknak minőségesebb samponokat gyártanak mint az embereknek, állítja a szakember(Gergely Árpád felvétele)

A kutyáknak minőségesebb samponokat gyártanak mint az embereknek, állítja a szakember(Gergely Árpád felvétele)

Divat lett a kutyasétáltatás (Gergely Árpád felvétele)

Divat lett a kutyasétáltatás (Gergely Árpád felvétele)

Elsőként a zentai Privet-Dentben kerestük fel dr. Heinrich László állatorvost, aki elmondta, ami a kutyatartás körülményeit, a gazdák hozzáállását illeti mifelénk, az egyértelműen javuló tendenciákat mutat, viszont még mindig messze van az ideálistól. Többet foglalkoznak a tulajdonosok kedvenceikkel, többet áldoznak rájuk, de még mindig nem annyit, amennyi kívánatos lenne. Például a legtöbben azt sem tartják szem előtt, milyen fontos a kutyák ivartalanítása, hiszen ezzel megelőzhető a nem kívánt szaporulat, azaz kevesebb kóbor eb szaladgálna az utcákon.

A kutyákat érintő, napjainkban legjellemzőbb betegségekről elmesélte, folyamatosan jelentkeznek újabb fajta kórok, ami elsősorban a változó éghajlatnak tudható be. 20–30 évvel ezelőtt még a szopornyica jelentette a legtöbb gondot, kicsit később a parvo vírus (népiesen macskapestis), majd egyre nagyobb számban jelentek meg a kullancsok, melyek egyre többféle kórt terjesztenek, aztán Magyarországon már 10 évvel ezelőtt diagnosztizálták az első szívférgességet is, ami melegebb égtájakról halad észak felé, és a gyógyítása vagy nagyon drága, vagy nagyon hosszan tart. Ma már Zentán is gyakran előfordul. A rákos megbetegedések, különösen az emlődaganat is egyre gyakoribb manapság. Viszont az emlőtumor például az első ivarzást megelőző ivartalanítással szinte 100%-ban megelőzhető.

Az idő előrehaladtával, akárcsak az embernél, az ő egészségükkel is egyre több gond adódik.

Azon kutyák esetében, akik rendszeres állatorvosi ellátásban, rutin laborvizsgálatban részesülnek, időben kiderülhetnek az estleges elváltozások, és az életük is nagyobb eséllyel meghosszabbodik.

A doktor úr úgy véli továbbá, hogy civilizációs betegségek a kutyáknál is jelen vannak, amiért esetükben leginkább az olcsó, szénhidrátokban gazdag, fehérjeszegény tápok és az ezekben található tartósítószerek a felelősek. Magas vércukorszint, szívelégtelenségek, allergia, bőrbetegségek mind-mind előfordulnak náluk. A jó minőségű kutyatápok legalább 70%-ban állati eredetűek, de a maradék 30% is zöldségféléket tartalmaz, nincs bennük gabona, tehát gluténmentesek. Emellett az állatokra is hatnak a külső tényezők is, különösen a környezetszennyezés.

Ami az emberre is átterjedő kutyabetegségeket illeti, a legveszélyesebb a veszettség, ami szerencsére ritkán üti fel a fejét. A leggyakrabban előforduló eseteket tekintve a kullancs által terjesztett Lyme-kór is közös megbetegedése a két fajnak, ami nem direkt az állatról terjed át az emberre, de ha az előbbiben a védekezés hiánya miatt az élősködő kullancsok elszaporodnak, akkor a gazdikhoz is eljuthatnak. Elvileg a szívféreg is veszélyt jelenthet, de kicsi a valószínűsége, hogy az embert megfertőzze szúnyog közvetítésével. A galandféreggel a kutyák jól együtt tudnak élni, ránk nézve viszont, akik köztigazdának számítunk, rendkívül veszélyes, ezért is fontosak a megelőző óvintézkedések, a házi kedvencek rendszeres parazitairtása, és persze az alapvető higiénia.

Kitértünk a kutyakozmetika témájára is, amiről a doktor úr azt gondolja, mindenképp hasznos, amennyiben az állat egészségét szolgálja, hiszen a szőrtakaró ápoltsága, a rendszeres bőrápolás, fültisztítás, körömlevágás nagyon fontos. Más kérdés a divat, amikor festik a kutya bundáját, azzal már nem ért egyet, de például kiállítások előtt egyes fajták fazonra nyírása teljesen bevett szokás.

A fogkő eltávolítása is javallott azoknál az egyedeknél, melyek genetikailag hajlamosak a fogkőképződésre, vagy nem megfelelően táplálják őket, mivel emiatt ők is elveszíthetik a fogaik egy részét ínysorvadás következtében, de akár ízületi vagy szívproblémákhoz is vezethet a dolog.

Összességében tekintve, mondja dr. Heinrich, minden kutyatulajdonosnak kötelessége lenne az időnkénti állatorvosi rutinvizsgálatokon túl minimum havonta egyszer a házi kedvencét áttapogatnia az orra hegyétől a farka végéig, és ezáltal meggyőződnie, nincs-e például valami gyanús csomó, vagy más rendellenesség az állaton, hogy időben felkeresse állatorvosát.

Hogy a kutyakozmetika témáját kicsit jobban is áttekintsük, a magyarkanizsai Tisa-Vet rendelőből felkértük az ezzel foglalkozó szakembert, Ladócki Dollit is, avasson be bennünket ennek rejtelmeibe.

Dolli szintén úgy véli, végre pozitív irányba tolódik a kutyatartók hozzáállása kedvenceik gondozásához, a kutyatartásban és -ápolásban kezdjük felvenni az uniós szokásokat, egyre több gondot fordítunk háziállatainkra. Nagy szükség is van erre, mert sajnos egyre több betegség üti fel a fejét, ami eddig mifelénk nem is volt jelen.

Hogy milyen kérésekkel keresik fel őt leggyakrabban, az fajtafüggő, de a fürdetés, szárítás és szükség szerinti nyírás mindig benne van. Emellett, amit a gazdák sokszor elfelejtenek, nagyon fontos még a körömnyírás és a hosszú szőrű fajták füléből a szőr eltávolítása. Ezek számítanak az alapeljárásnak. A gazdák elsődleges szempontja, hogy az állat ápolt legyen, otthon könnyen gondozható. És persze normális beavatkozásnak számít még a fajtáknak megfelelő fazonra nyírás a kiállításra hordott egyedeknél. Extra kéréseik nemigen vannak, mi még nem tartunk ott, mint például Amerika, ahol már hétköznapi dolognak számít a bunda és a köröm festése, vagy a tetoválás – szerencsére, teszi hozzá Dolli, mert sajnálja azokat a kutyákat, melyeket ilyesminek tesznek ki. Olyan óhajjal még sosem keresték meg egyébként, amit ne tudott volna teljesíteni, mivel szereti a kihívásokat. Nyírt már tarajosra kutyát, hogy hasonlítson a punk tulajdonosára, egy másiknak szívecskét kellett borotválnia a combjára, de ilyesmiket ritkán kérnek tőle a kuncsaftok. Ami a mosást illeti, véleménye szerint a kedvencek számára jobb szereket – balzsamokat, különböző samponokat, csomósodásgátlókat, hajlakkokat, hajhabokat – gyártanak, mint a mi részünkre.

Dolli elmesélte még, hogy többször is vád érte őket, amiért a kutyák szőrét lenyírják, mondván, az szigetelő funkciót lát el. Nos, az összecsomósodott, ápolatlan kültakaró igenis nagy gondokat okozhat kedvenceinknél, ezért az egészségügyi nyírásra időnként mindenképpen szükség van.