2024. április 26., péntek

Koszovó öngólt rúgott?

A pristinai hatóságok nem szüntettek meg minden kereskedelmi akadályt, hét mezőgazdasági termékre továbbra is kötelező a 30 százalékos védővám, de ez nem sújtja nagymértékben Szerbiát

Ezekből a termékekből Szerbia körülbelül egymillió euró értékben szállít Koszovóba zöldségfélét, és mintegy 800 000 euró értékben gyümölcsöt.

„Nem nagy veszteség ez nekünk, inkább az elvekről van szó. Pristina egyenként vezeti be a vám- és nem vámjellegű akadályokat, mi viszont azt követeljük, hogy a szóban forgó hét termék esetében is töröljék a vámot. Az Európai Unió után a CEFTA a második legnagyobb külkereskedelmi piacunk, termékeink 60 százalékát ezeken a területeken értékesítjük – magyarázta tegnap a Szerbiai RTV műsorában a miniszter.

„A CEFTA elért egy bizonyos szintet, és most két lehetőség van: vagy a gazdasági integráció irányába halad tovább, amit mi szeretnénk, vagy visszafejlődik. Pillanatnyilag közelebb vagyunk a regresszióhoz, mert a többieknél nem tapasztalunk integrációs készséget. A megállapodáshoz tartozó országokból történő import esetén ötször többet kell várakozni a küldemény bejutására, mint amikor az EU-ból importálunk árut” – fogalmazott Ljajić. Szerinte a pristinai intézkedések értelmetlenek, árukat Koszovó polgárai fizetik meg. Ott máris megdrágult a gyümölcs, emelkedett a zöldségfélék ára is, hiszen Koszovó saját termeléséből szükségleteinek csak a tíz százalékát képes fedezni.

Koszovó 30 százalékos védővámot vezetett be 21 mezőgazdasági termékre, ezek egy részét a napokban törölte el. A Közép-európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországai a megállapodás semmibe vételével vádolták meg a pristinai illetékeseket.