2024. április 26., péntek

Fókuszban a fenntarthatóság

Francia, német és szerbiai fiatalok részvételével Kishegyesen zárul egy hároméves ifjúsági csereprogram

A héten németországi, franciaországi és szerbiai önkéntes fiatalok találkozója zajlik Kishegyesen, a Kátai-tanyán. Ők egy nemzetközi csereprogram keretén belül látogattak el ide, számolt be lapunknak Aleksa Savić, a csereprogram koordinátora.

A program résztvevői agyagozni és korongozni tanulnak (Lakatos János felvétele)

A program résztvevői agyagozni és korongozni tanulnak (Lakatos János felvétele)

– Ez egy interkulturális ifjúsági csereprogram, amely szerb, német és francia nyelven zajlik. A program itteni partnerszervezete az újvidéki Önkéntes Központ, amely egyben az itteni foglalkozások szervezője is. Ez a program három éve zajlik, első évben Franciaországban voltak foglalkozások, második évben Németországban, és most itt zárul minálunk. A program elsősorban a fenntarthatóság témakörével foglalkozik, idén a környezeti fenntarthatóság a fő téma. Szó van a környezetvédelemről, a környezet fenntarthatóságáról, de egy sokszínű közösség fenntarthatóságáról is. Épp ezért is választottuk Kishegyest helyszínül, mivel ez egy multikulturális környezet tipikus példája – számolt be Savić, majd azt is elmondta, hogy a kishegyesi találkozóra 28 fiatal érkezett. Velük 5 képzett ifjúsági vezető foglalkozik, emellett a foglalkozásokba igyekeznek helyi embereket is bekapcsolni.

– Vannak nyelvi foglalkozásaink, amelyek során megtanulhatjuk a három nyelv alapjait. Emellett olyan régi szakmákról is tanulunk, mint pl. az agyagedény-készítés, de a programunk része a helyi lakosság segítése is. Emellett ökológiai lábnyomot is mértünk, és vannak olyan műhelymunkáink, amelyek az előítéletekkel foglalkoznak, és a másság megértésével – mondta a koordinátor, majd hozzáfűzte, hogy a program fő támogatója a Francia Német Ifjúsági Iroda (FGYO).

A program egyik itteni résztvevője Nevena Brdarić Zomborból, aki első alkalommal részese egy efféle programnak. Az ő érdeklődését a program témája keltette fel.

– Nagyon érdekel a fenntarthatóság és a környezetvédelem, ezért is jelentkeztem a programra. A mezőgazdasági egyetem hallgatója vagyok, és a fenntarthatóság a mezőgazdaságban is egy igen aktuális kérdés. A műhelymunkákat nagyon hasznosnak találom, és a nyelvi foglalkozások is érdekesek, sokat megtanulunk egymás kultúrájáról, szokásairól. Azt is érdekes hallani, hogy a francia és német fiatalok hogyan gondolkoznak a környezetvédelemről – mondta el Brdarić, majd arról is szólt, hogy az itt tanultakat a mindennapi életben is kamatoztatni tudja. Példának a csapatépítésre vonatkozó műhelymunkát említette, ahol a csapatépítés és a közös munka alapjait sajátították el.