2024. április 26., péntek

Tízéves a Grain Game tábor

Bácskossuthfalvát követően a héten Dreán zajlik foglalkozássorozat

Az amerikai Chip Riley ötlete alapján a világszerte népszerű The Grain Game elnevezésű tábor immár 10. alkalommal került megrendezésre Bácskossuthfalván.

A baptista gyülekezet szervezésében júliusban az idén 83 gyermek vett részt a faluból és Pacsérról, valamint a környező településekről, de szép számú kis csapat érkezett például Szabadkáról és Ludasról is. Ezekben a napokban Dreán folynak foglalkozások a Grain Game koncepciója alapján, a fiatalabb korosztályhoz alkalmazva a módszert – tudtuk meg Nyúl Sárától, a tábor koordinátorától.

– A Grain Game tábor kicsit összetettebb szimbolikus fogalmakkal, utalásokkal tűzdelt jellegű módszer alapján zajlik, ezért inkább a 10 évestől idősebb korosztályhoz állhat közelebb. Az idén úgy alakult, hogy kevesebben gyűltünk össze nevelők, mint a korábbi években, ami kicsit szorosabbá fűzte a feladatainkat. A szabad játékok alkalmával van szélesebb lehetőség is az ismerkedésre, barátkozásra, a csapatszellem ápolására. A nap menete általában, hogy a figyelemfelhívó csengő hangja után Chip egy rövid történetet mesél, majd abból kiindulva leszűri a tanulságot. Például a párnacsata tanulsága, hogy a legyőzöttekre is rámosolyoghat a szerencse, mint a bibliai Józsefre, aki annyi szenvedés után mégis példaértékűen meg tudott bocsájtani az őt eláruló testvéreinek – hallottuk Sárától, aki elmondta, hogy a tábor nem jöhetett volna létre az önkéntes adományok, és szorgos kezek segítsége nélkül. A konyhában például szinte egymásnak adták a kilincset az asszonyok, hogy a gyerekek ne éhezzenek.

A Grain Game tábor bácskossuthfalvi–pacséri szervezői csapata Dreára tette át a székhelyét a héten, ugyanis hétfőtől négynapos tábor zajlik a falucskában. Előreláthatólag az idén körülbelül 20 alsós gyermekkel foglalkoznak majd, és igyekeznek a Grain Game szellemiségét az ő szintjükre alkalmazni. Mint megtudtuk, augusztus20-a és 22-e között pedig a 8 évnél idősebb korosztályra számítanak a 3 napos bácskossuthfalvi baptista táborok szervezői. A Sorakozó! címet viselő „harcos” táborban két, a Bibliában is emlegetett csatát elevenítenek fel a résztvevők közreműködésével, amivel számba veszik a keresztény ember lelki fegyverzetét. A szabadidős tevékenységek felelőse pedig a bácskossuthfalvi cserkészcsapat lesz ezúttal.