2024. április 26., péntek

Újraindult a Luxol

Több mint egy évtizedes szünet után újraindult a termelés a nagybecskereki Luxol nevű, kozmetikai cikkeket gyártó vállalatban. A gazdálkodási problémák után sztrájkok kezdődtek, majd pedig a termelés beszüntetése, a csődeljárás, végül pedig a gyár eladása következett.

Itt készült Tito szappana (Fotó: Kecskés István)

Itt készült Tito szappana (Fotó: Kecskés István)

A jelek szerint azonban mégsem szűnik meg létezni az egykor jó nevű gyár.
A világhírű Helenton társaságnak a termékeit kezdték el újból gyártani, melyek között samponok, balzsamok, hajfestékek és gélek, szappanok és más termékek szerepelnek. A termelést az új tulajdonosuk, a nagybecskereki Raca vállalat indította újra, de egyelőre nem közölték, hogy hány dolgozót foglalkoztatnak, és hogy mik a terveik.
Bánát legrégibb kozmetikai gyára 130 év után – jó egy évtizeddel ezelőtt – lett fizetésképtelen. Hosszú időn keresztül nem kapott bért a mintegy 170 dolgozó, nem fizették az adót és a járulékokat. Közben a gyárat lekapcsolták az áramvezetékről, a vízszolgáltatást is megvonták tőlük, ezután teljesen leálltak a termeléssel. Folyamatosan külföldi (török, cseh és más) stratégiai partnerek érkezését rebesgették, de abból végül nem lett semmi.
A Luxol 2003-ban 650 ezer euróért került a niši Jovica Stefanović Nini üzletember tulajdonába, aki akkortájt megvette a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyárat is. Mivel később kiderült, hogy a Luxolt valójában a Jugoremedija pénzéből vásárolta meg a kétes hírű üzletember, 2007, a gyógyszergyár magánosításának a megsemmisítése után, a Luxol formálisan is a Jugoremedija többségi (74 százalékos) tulajdonába került. S mivel a gyógyszergyár csődbe jutott, magával rántotta a Luxolt is.
A csődeljárás 2011 novemberében indult a vállalat igazgatóbizottságának a kezdeményezésére, 326 millió dináros adósság miatt. Közben egy ideig az újvidéki Luks hem vállalat bérelte, amely mintegy negyven dolgozóval nagyjából a Luxol korábbi termékeit gyártotta. Aztán ők is abbahagyták a termelést. Évek óta sorsára hagyva állt a gyár. A szakemberek közben folyamatosan azt hangoztatták, hogy a berendezése üzemképes, és bármikor beindulhat a kozmetikai termékek gyártása.
Hét-nyolc alkalommal is megpróbálták eladni a vállalatot, melynek vagyonát legutóbb 166,6 millió dinárra becsülték. Aztán – a többszöri sikertelen eladási kísérlet után – a Raca vállalaté lett a legkedvezőbb ajánlat. A vállalat egyébként mezőgazdasági termeléssel, gabonafélék kis- és nagykereskedelmével, mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozik.
A Luxol nevét egykor a Marsall szappan gyártása is öregbítette. A múlt század hatvanas és hetvenes éveiben ugyanis Nagybecskereken gyártották ezt a szappant Josip Broz Tito részére. Egy időben azt remélték, hogy majd ez az exkluzív termék is segíti a visszatérésüket. De nem így történt.