2024. április 26., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Az én Zacsekpeti barátomban uopste nem lehet megbízni. Pont olyan, mint a politikusok, folyton csak ígérgetnek, aztán az egészből nem lesz semmi.

Hol virágzó datolyaültetvényeket ígérnek Bánátban az arab barátok pénzéből, hol aranykort, ami éppen csak hogy nem köszöntött be, hol a tájkunok letartóztatását, hol azt, hogy a Belgrád–Budapest gyorsvasutat 2015-ben elkezdik építeni, hol meg azt, minden hónapban egyszer reggeltől estig fogadja a panaszos polgárokat.

Amiből annyi valósult meg, mint az én jeles bizonyítványomból, amiből szintén nem lett semmi. Vagy abból, hogy Szerbia az új munkahelyek oázisa lesz, ahová özönlenek majd a környező országok munkanélkülijei.

– Nem kell pont most firtatni az elnök ígéreteit, Tepisti, az ilyen tisztség azzal jár, hogy az embernek muszáj valamivel elkábítania az embereket – figyelmeztete atata. – Mert most éppen nyakig van a koszovói problémával. Most kell feltalálnia a fából vaskarikát, vagyis úgy előadni híveinek a Pristinával kötendő megállapodást, mintha azzal nagyot nyernénk, és jól átvernénk az ostoba sipiket. Miközben tartania kell a hátát az egyházzal szemben, akik minden engedményt hazaárulásnak kiáltanak ki.

– Amíg eme vezető politikusok úgy csúsznak-másznak a pópák előtt, mint valami alattvalók, és csókolgatják a kezüket minden találkozáskor, ahogy a Vucsics meg a Dacsics teszi, addig itt nem lesz egyetértés Koszovó ügyében – vélekede a túlokos Zacsek. – Mert az egyházi vezetők továbbra is abban reménykednek, hogy visszahódítjuk a déli tartományt, persze, nem ők, hanem a mi fiaink, és minden albánt megtanítunk szerbül köszönni. Vagy ha erre nem hajlandó, akkor mehet utcasöprőnek Münchenbe, vagy focistának Svájcba.

Egy afrikai bevándorló sétál a müncheni főutcán. Megállít egy szembejövő járókelőt:

– Köszönöm nektek, németek, hogy befogadtatok az országotokba, szállást adtatok és támogatást a családomnak!

A megszólított meglepődik: – Én nem vagyok német, hanem albán.

Az afrikai továbbmegy, megszólít egy másik járókelőt, neki is elmondja ugyanazt a szöveget.

– Tévedsz barátom, én nem vagyok német, hanem egyiptomi.

Az afrikai migráns megszólít egy harmadik embert is. Neki is köszönetet mond, amiért befogadták ebbe a szép országba.

– Figyelj, én szerb vagyok.

Erre egy idősebb hölgyet állít meg.

– Mondja, maga német?

– Nem, én török vagyok.

– Furcsa.... Akkor hol vannak a németek?

– Valószínűleg dolgoznak – feleli a török asszonyság.

De visszatérve az én Peti barátomhoz, akiről megint kiderült, hogy olyan megbízhatatlan, mint a meteorológia. Megbeszéltük, hogy a hétvégén hosszabb bicajtúrát rendezünk és meg se állunk a temerini fürdőig, aztán ha kilubickoltuk magunkat, visszatekerünk haza. Napokig szereltük a bringákat, befestettük a sárvédőt, új láncot meg új pedált tettünk fel, kipróbáltuk a lámpát meg a macskaszemet. Még egy próba kirándulást is tettünk a Kövesig meg vissza.

Alig vártam a szombat reggelt. De semmi, Petit mint ha a föld nyelte volna el.

Délben felhívom: – Merre vagy? Csak nincs valami bajod?

– Kutya bajom sincs! Itt vagyok a strandon, meggondoltam magamat. Éppen csajozok. Te, egy olyan dögös csajt találtam, hogy hét nyelven beszél!

– Ne mondd! Talán külföldi?

– Dehogy, csak telepi. De baromi jó alakja van.

– És mit szól hozzá a Cicusod?

– Ki az a Cicus?

– Tudod, akibe a múltkor úgy bele voltál esve.

– Ja, rájöttem, hogy nem hozzám való. Nem elég művelt, és a melltartója is csupa szivacs. Képzeld, azt se tudja, ki az a Mick Jagger vagy John Petrucci. Miről fogunk így beszélgetni a tízszobás villánk teraszán, ha megöregszünk?

Jaés két barát beszélget. Régóta nem látták egymást, közben mindketten megnősültek.

– Na, és milyen a feleséged?

– Á, rendkívül művelt: négy nyelven beszél folyékonyan, gyönyörűen zongorázik, járatos a festészetben, rengeteget olvas...

Mire a másik:

– Ne is mondd. Az enyém is elég ronda.

PISTIKE, bringás kiránduló és hálás migráns