2024. április 26., péntek
TEMERINI ILLÉS-NAP

Csak az eső el ne mossa!

Jurtaállítás, mézlovagavatás, kenyérszentelés

Tegnap is folytatódtak a temerini Illés-nap körüli előkészületek. Talán még soha sem voltak ilyen sikeresek a fogadalmi ünnepet kísérő rendezvények, mint az idén.

Ehhez nyilván hozzájárul az új helyszín, de nem utolsósorban a nagy érdeklődés is. Az események fénypontja kétségkívül a 165 éves fogadalom alkalmából ma 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise lesz, amelyre a menetben új kenyeret visznek megáldásra, majd az esti mulatságra, megszegésre. Csak az eső ne mossa el az egész napra tervezett rendezvényeket – mondják a szervezők, de ezen a véleményen vannak a látogatók is.

Egyébként tegnap délután a vásártéren a Hunor Hagyományőrző Egyesület jurtaállítása vonzotta az érdeklődőket, majd a Hagyományőrző Lovas Egyesület lovagoltatta a gyerekeket, és a Vándor Bábszínház is bemutatkozott. Este keresztúti ájtatosság volt, majd ezt követően a méhészegyesület mézlovagot avatott, a továbbiakban népzenei estet tartottak a Szirmai Károly MME szervezésében.

Temerinben az Illés-nap az új kenyér ünnepe is (Góbor Béla archív felvétele)

Temerinben az Illés-nap az új kenyér ünnepe is (Góbor Béla archív felvétele)

Ma, a fogadalmi ünnep napján 8.30-kor gyülekezés és menetszervezés a TSK segédpályáján. 8.45-kor postagalambok röptetése a Postagalambászok Egyesülete szervezésében. Az ünnepi felvonulás az új kenyérrel 9 órakor indul. Menetirány: Petőfi Sándor utca, Újvidéki utca. Menetszervező a Kertbarátkör. 10 órakor ünnepi szentmise kenyérszenteléssel a plébániatemplomban, majd Temeri Lőrinc (Temerin első ismert plébánosa) emléktáblájának megkoszorúzása. 12-től 14 óráig lovaglási lehetőség a vásártéren. 15 órakor a helyi Hunor Hagyományőrző Egyesület szervezésében honfoglalás kori harci eszközök bemutatása; nomád élet a jurtában – ismeretterjesztő előadás. Az egyesület vendége lesz Mónus József, 24-szeres világbajnok, tradicionális távlövő íjász. 16 órakor az Őszirózsa vegyes kórus és a Juventus énekkar közös hangversenye a Szent Rozália plébániatemplomban. Vezényel Csernyák Zsuzsanna. 18 órakor kezdődik a vásártéren a Szirmai Károly MME művelődési műsora. 18.30-kor az adai Lovasíjász Egyesület bemutatkozása, 20.30-kor ünnepi köszöntők, majd kenyérszegés. 21 órakor vacsora, hajnalig tartó mulatság. Muzsikál a The End együttes, fellépnek a Tini fesztivál énekesei. Jegyek 400 dináros áron az esti vacsorához még kaphatók és megrendelhetők a Papirus üzletben és a Kertbarátkörben. A rendezvények sora szombaton és vasárnap is folytatódik.