2024. április 26., péntek

Heurépa!

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy valódi klasszikusra, Roald Dahl A barátságos óriás című regényére hívjuk fel a figyelmet, mely nemcsak gyerekek ezreit szórakoztatja sok-sok éve a világ minden pontján, hanem a nagy filmrendezőt, Steven Spielberget is megihlette.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Nádas Péter: Az élet sója (Jelenkor)

2. Freda Lightfoot: A borostyán őrzője (I. P. C.)

3. Verena Kast: A léleknek idő kell (Nordex)

4. Dinah Jefferies: A teaültetvényes felesége (Tercium)

5. Sándor Anikó: Magyar Camino (Jaffa)

GYEREKOSZTÁLY

1. Jeff Kinney: A harmadik kerék (Könyvmolyképző)

2. Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1. (Studium Plusz)

3. W. Awdry: Thomas, a gőzmozdony (Egmont)

4. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő (Osiris)

5. Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai (Holnap)

KÖNYVAJÁNLÓ
Roald Dahl: A barátságos óriás (Kolibri)

Roald Dahl norvég származású, Walesben született angol nyelvű novellista, regény- és forgatókönyvíró gyermekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló könyveivel szerzett hírnevet, és lett a világ egyik legsikeresebb írójává. Számos műve jelent meg magyarul, köztük a Karcsi és a csokoládégyár, a Matilda, a Szofi és a HABÓ című meseregény, valamint a felnőtteknek szánt Meghökkentő mesék. Több művéből filmsorozat, rajzfilm, illetve film is készült. Legutóbb Steven Spielberg készített egész estés mozit A barátságos óriásból két évvel ezelőtt. A film megjelenésével a Kolibri kiadónál új kiadásban jelent meg ismét a regény, amelyet korábban Szofi és a HABÓ címen ismerhettek az olvasók.

Ki is ez a Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás, azaz a HABÓ, Dahl mesekönyvének főhőse? Egy kedves és jámbor, semmiképpen sem közönséges „csontkrámcsáló” óriás, akinek, a többi óriástól eltérően, nem fáj emberhúsra a foga, mi több, a kis Szofival összefognak, hogy egyszer s mindenkorra véget vessenek a „hatalmagosok” körében dívó, szörnyűséges emberevésnek.

A fordulatokban gazdag kötet izgalmas szórakozás lehet minden „emberbabnak”, aki a mesebeli kalandok mellett vevő a „heurépa”-szerű nyelvi humorra és leleményre, hisz mindezekben bővelkedik A barátságos óriás.