2024. április 26., péntek

A közösségépítés fél évszázada

Díszülést tartottak a Dužijanca aratóünnepség tiszteletére

A városháza dísztermében csütörtök este a bunyevác horvátok által megszervezett Dužijanca rendezvény keretében díszülést tartottak. A díszülésen megemlékeztek az első aratóverseny 50. évfordulójáról, az 50 éve megrendezésre kerülő Városi Dužijanca ünnepségről, valamint a 25 éve a város és az egyház közös szervezésében megrendezésre kerülő aratóünnepségről. A díszülésen kiosztották az elismeréseket, díjakat, köszönőleveleket és emlékplaketteket, valamint az arató bronzszobrát azoknak, akik az elmúlt években a legtöbbet tettek az aratóünnepség szervezése terén. A jeles alkalomból megtartott díszülésen a jelenlévők megtekinthették Zvonimir Sudarevićnak és Marinko Piukovićnak a Dužijancáról készült közös filmjét. Az ünnepi műsorban fellépett a Szabadkai Tamburazenekar, Alenka Ponjavić pedig Josip Andrić Dužijanca-áriáját adta elő.

A díjazottak (Fotó: Paszterkó Erika)

A díjazottak (Fotó: Paszterkó Erika)

A Dužijanca szervezéséhez nyújtott, felbecsülhetetlen értékű hozzájárulásért Szabadka város, a Szabadkai püspökség, a Bunjevačko kolo Horvát Kulturális Központ képviselői, valamint Lazo Vojnić Hajduk, a Dužijanca elnöke vehették át a Franjo Mačković szobrászművész által megformázott és Igor Kulčar öntőmester által készített arató bronzszobrát.

A 2018. aratóünnepség keretében megtartott díszülés a Tartományi Kormány, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Szabadka város támogatása által valósult meg.