2024. április 26., péntek

Heves vita a szervátültetésről

A parlament mai ülésén a napirenden szereplő törvényekre benyújtott módosítási indítványokról folytattak vitát. Véget nem érő vita folyt a Szerb Haladó Párt és a Szerb Radikális Párt képviselői között.

Vjerica Radeta, az SZRP képviselője rámutatott, senki nem ellenzi, hogy bárki szervdonorrá váljon, de az, hogy a törvény minden polgárra potenciális szervdonorként tekintsen, nem jó. Szerinte az egészségügyet érintő botrányok miatt az embereknek nincs bizalmuk sem az orvosokban, sem a kormányban, ezért a szervátültetéssel reális keretek között kell foglalkozni, a törvény akkor lehet hatékony, ha az válik szervdonorrá, aki akar. Szavait az SZHP képviselőihez intézte: „nem uralkodhatnak az élet és a halál felett”.

Számonkérték Aleksandar Martinović, az SZHP képviselőjének azon kijelentését is, hogy az elhunyt már nem rendelkezik saját szervei felett, és az nem lehet hagyatéki tárgyalás tárgya.

A vitának az emberi sejtekről és szövetekről szóló törvényjavaslatra benyújtott módosítási indítványokról kellett volna szólnia, amelyre 526 módosítási indítvány érkezett, mégis a szervátültetésről szóló törvényjavaslat volt a központi téma.

A demokratikus ellenzék képviselői közül csupán néhányan voltak jelen, korábbi bejelentésük szerint ugyanis így akarnak hangot adni annak, hogy értelmetlennek tartják, hogy az SZHP képviselői csak azért nyújtanak be több száz módosítási indítványt, hogy a többi törvényjavaslatról időhiány miatt ne lehessen vitát folytatni.