2024. április 26., péntek

Goati: A széles koalíciók Achilles-sarka a programbeli egység hiánya

A Szövetség Szerbiáért létrehozása a Szerbiai Demokratikus Ellenzékre (DOS) emlékeztet, mert célja a mostani hatalmi koalíció leváltása, csak az a kérdés, hogy ennek az új szövetségnek a politikája „kisebbik rossz”-ként mutatkozik-e majd meg, vagy győztes politikaként. Az utóbbi feltétele az, hogy a koalíció egyes pártjai módosítsák programjukat – állapította meg Vladimir Goati politikai elemző.

A Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt belépésének lehetőségére vonatkozó találgatások kapcsán

Goati úgy véli, a széles koalíciók Achilles-sarka éppen a programbeli egység hiánya. A koalíció győzelme esetén felvetődik a kérdés: hogyan tovább? – figyelmeztetett, emlékeztetve arra, hogy a 2000-ben aratott győzelmet követően a DOS-tagság már 2001 augusztusában megoszlott.

„Ez a legkevésbé rossz változat, de igen kockázatos. Majd kiderül, hogy ez a koalíció kisebbik rosszként, vagy győztesként politizál majd, amihez meg kell változtatni a pártprogramok egyes részeit. Nem hiszem, hogy a szövetségbe tömörülő pártok mindegyike ragaszkodik saját programjához” – vélekedik Goati. Szerinte nem oldaná meg a problémát az, ha egy-két évre szólna a koalíció. „Halogatással, időhúzással nem sokat nyernének” – fogalmazott. A képviselői mandátumokkal kapcsolatos megállapodásra vonatkozó bejelentést „egyfajta garanciának tekinti, nem pedig a jó szándék jelének”.