2024. április 26., péntek
ÚJ IMF-MEGÁLLAPODÁS

Nincs szükség többé anyagi segítségre

Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új megállapodása fontos a számunkra, mert annak jele, hogy az ország az elmúlt időszakban jó gazdasági eredményeket mutatott fel. Nincs szükségünk többé anyagi támogatásra. Ez még egy lépés a szerkezeti reformok felé, és kedvező jelzés a potenciális beruházók számára – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter.

Az IMF Igazgatóbizottsága szerdán Washingtonban megerősítette a Szerbiával megkötött új megállapodást, amely 30 hónapra szól, azaz 2021 januárjáig lesz érvényes. Az új együttműködési program, melyet a PCI (Policy Coordination Instrument) koordinációs testület támogat, kizárólag tanácsadói jellegű, s nem irányozza elő anyagi eszközök felhasználását – hangsúlyozza a pénzügyminisztériumi közlemény.

Mali kiemelte: fontos, hogy megőrizzük a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást, hogy szavatoljuk a gazdasági növekedést és erősítsük a versenyképességet, hiszen csak így teremthetünk új munkahelyeket, és emelhetjük a lakosság életszínvonalát.

– Az együttműködési program legfontosabb céljai közé tartozik a közadósságnak a tervezett keretek között tartása, a közalkalmazotti bérezési rendszer reformja és az adóhivatali reform folytatása, az áfa-visszatérítési eljárás időtartamának csökkentése, az új bértörvény elfogadása és az infláció féken tartása. Ezek a feladatok abszolút prioritást élveznek a következő időszakban. Erősebbé és hatékonyabbá kell tennünk az intézményeket, itt elsősorban az adóhivatal szükségszerű korszerűsítésére gondolok – nyilatkozta a pénzügyminiszter.