2024. május 8., szerda

Na jesen se može početi sa izgradnjom Wellness centra u Paliću

Oko tri hiljade kvadratnih metara vode čeka kupače. Ukupna vrednost projekta je 900 miliona dinara.

Računa se da je Palić grad sa kupalištem, ali je poslednjih godina izbledeo taj sjaj. Termalno kupalište i sada radi, međutim nije posećeno od strane turista. Da bi se to promenilo, grad je preko preduzeća ,,Palićki Park Doo“  započeo jedan veliki projekat uz pomoć pokrajine i države, da bi se izgradio jedan savremeni wellness centar na obali Palićkog jezera za 1-2 godine. Za ostvarivanje planova, ove godine će se izdvojiti 320 miliona dinara. Od toga 120 miliona je izdvojio grad iz budžeta, i po 100 miliona  Autonomna Pokrajina Vojvodine i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nebojša Daraboš, direktor Palićkog Parka je odgovarao na naša pitanja.

 Prema planu, kakvi sadržaji će se izgraditi u novom wellness centru?

-Plac koji nam stoji na raspolaganju je 4,4 hektara. Nalazi se između Muškog štranda i hotela Sport. Na tom delu planiramo izgradnju kompleksa zatvorenih i otvorenih bazena. Postojeći bazen ćemo obnoviti, i pored toga još dva bazena ćemo izgraditi napolju, jedan za decu, drugi za odrasle i dva koja će biti pored tobogana, a peti će biti polupokriven. Kompletna vodena površina će iznositi 3000 kvadratnih metara. Što se ostalih atrakcija tiče, izgradiće se devet tobogana, dva će biti u pokrivenom delu, jedan manji kod dečjeg bazena. U wellness centru će biti takva organizacija da će se odvojiti deo za zabavu od dela za relaksaciju. U zatvorenom delu će biti i saune i spa centar. Akcenat će u početku biti na izradi spoljnog dela, jer će subotičanima to više odgovarati. Akvapark će imati kapacitet za 2500 posetilaca, ali će se u budućnosti taj broj moći povećavati.

 Kako stojite sa pripremama?

-20. juna smo dobili dozvolu za izgradnju. Sada radimo na pripremi tendera, kako bi ga uskoro mogli raspisati. Početak izgradnje se može očekivati za septembar. Tako da sadašnji bazen može nesmetano da radi. Što se tiče pripreme terena, kabine za presvlačenje ćemo morati da porušimo, jer ne odgovaraju propisima. Pored toga u saradnji sa Pokrajinskom ustanovom za zaštitu životne sredine ćemo ukloniti nekoliko drveća.

 Kakva je infrastruktura područja? Da li su na tom planu potrebna ulaganja?

-Što se infrastrukture tiče, na lokaciji je svaka usluga dostupna. Vodovod i kanalizacija prolaze u blizini zemljišta. Termalnu vodu ćemo obezbediti iz postojećeg bunara, koji je otkriven prilikom bušenja NIS-a na toj lokaciji. I struje ima u blizini, ali naravno biće potrebno da se izgradi trafo stanica radi snabdevanja kompleksa.

 Rukovodioci grada smatraju važnim stvaranje radnih mesta. Koliko će radnih mesta da se otvori u wellness centru?

-Otprilike za funkcionisanje ovakvog objekta je potrebno 40-50 zaposlenih. Jedan deo radne snage treba da budu školovani menadžeri, dok većina može da radi sa srednjom stručnom spremom, zatim tehničko osoblje, čuvari, spasioci. U početku će wellness centar funkcionisati u okviru ,,Paličkog Parka“ tako da će i mendžment biti njihov. Uticaj ovog centra na one koji izdaju smeštaj u okolini može biti veoma velik. U Paliću ima oko 1500 smeštaja, od toga je 900 u okolnim apartmanima. Tokom godine njihova iskoristljivost je svega 15%. Cilj nam je da naselje načinimo što privlačnijim za turiste, da bi potreba za radnom snagom porasla.

 Jedna ovakva investicija povlači za sobom interesovanje novih investitora?

-Nadamo se da će u budućnosti biti potrebe za novim ulaganjima. Na to neće uticati samo wellness centar, već i Letnja Pozornica kao i restoran ,,Vigado“. Prvenstveno očekujemo privatne investitore, naselju je potreban privatni kapital. Računamo na velikog ulagača, koji bi se ,,uselio“ na područje između Hotela President i Muškog štranda. Inače na istočnom delu Palićkog jezera i zapadna obala može biti interesantna za investitore, jer i tamo raspolažemo odgovarajućom infrastrukturom.

 Za kada se očekuje završetak radova?

- Radovi izgradnje će se vršiti u fazama. Prema planu, radovi koji će početi na jesen, do proleća treba da se završe, i na leto 2019. će jedan deo wellness centra biti otvoren za posetioce. Radovi će se nastaviti a do kraja godine se planira i završetak.