2024. április 26., péntek

Újjáépítik a zombori közkórházat

A tartományi kormány 100 millió dinárt utal át a palicsi termálfürdő bővítésére

Újjá kell építeni a zombori dr. Radivoj Simonović közkórházat, amely a Nyugat-bácskai körzet majdnem 190 000 lakosának egészségügyi ellátásáért felelős.

Ennek szükségességéről fogadott el tájékoztatót szerdai ülésén a tartományi kormány. Az Igor Mirović kormányfő elnökletével megtartott ülésen jóváhagyták, hogy a kabinet Zombor, Apatin, Hódság és Kúla önkormányzatokkal együtt finanszírozza a tervek kidolgozását, majd a sebészeti részleg épületének teljes felújítását. Itt nagyobb javítást az épület befejezése, azaz 1987 óta nem végeztek. A munkálatok második szakaszában új részt építenek, ahol a neurológiai és a pneumofiziológiai osztály, valamint a belgyógyászat kap helyet, a harmadik fázisban pedig megjavítják a többi épületet és rendezik a kórház környékét.
A kormány szerdai ülésén jóváhagyta több tartományi intézmény idei munka- és pénzügyi tervének módosítását. Pótlólagosan 100 millió dinárt utalnak át Palicsi Park Kft.-nek, hogy a palicsi férfistrandon bővítsék a termálfürdő kínálatát és ezzel még több látogatót vonzzanak a létesítménybe. 20,28 millió dinárral növelték a menekült és kitelepített személyeket támogató tartományi alap eszközeit.
Ebből a pénzből egyszeri segélyben részesülnek a menekült családok középiskolás gyermekei, falusi házakat vásárolnak a menekülteknek, valamint a hátrahagyott bosznia-hercegovinai ingatlanokkal kapcsolatos tulajdonjogi problémákat is igyekeznek megoldani. Továbbá 8 millió dinárral bővítették a Vajdasági Urbanisztikai Intézet idei pénzügyi keretét annak érdekében, hogy kidolgozza az Újvidék és Belgrád közötti kerékpárút sávjának rendezési tervét.
Miután a kormány már korábban tájékozódott a bocsári Hertelendy-kastély körüli komplexum újjáépítéséről és bővítéséről, most meghagyta a Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóságnak, hogy 15 milliárd dinárig terjedő keretben járuljon hozzá a műszaki dokumentáció elkészítéséhez és a projektum műszaki ellenőrzéséhez – olvasható a tartományi kormány üléséről kiadott sajtóközleményben.