2024. április 26., péntek
ÓVODÁK

Kibővítették a listát

Az újvidéki önkormányzat elfogadta a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény kérelmét, és az óvodába járó gyermekek számának 20 százalékos növelését, hiszen az idén háromszoros volt a túljelentkezés.

Az új önkormányzati döntés értelmében 20 százalékkal több gyermek iratkozhat majd be az újvidéki óvodákba (Dávid Csilla felvétele)

Az új önkormányzati döntés értelmében 20 százalékkal több gyermek iratkozhat majd be az újvidéki óvodákba (Dávid Csilla felvétele)

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény óvodáiba eddig 1042 gyermeket vettek fel, de még így is sokan, 3328-an a várakozólistán maradtak. A bővítésnek köszönhetően most újabb gyermekek iratkozhatnak be az újvidéki óvodákba. Az elutasított gyermekek listáján összesen 1872-en vannak, a nem megpályázható óvodákba, csoportokba pedig 1435-en adták át kérelmüket. Az elutasítottak listáját 21 csecsemő zárja, akiket azért nem vettek fel, mert február 28-a után születtek, így nem teljesítették azt a követelményt, amely szerint legalább hat hónaposnak kell lennie egy kisbabának ahhoz, hogy felvehessék a gyermekintézménybe. Ružica Svorcan, a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény sajtófelelőse a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy az intézmény most rendezi az iratkozásokhoz szükséges dokumentációt.

– Szeptember 3-án kezdődik azoknak a gyermekeknek a beiratkozása, akiket az első körben, és a növelés után felvettek. A létszámnövelés azokat a gyermekeket érinti, akik az új ponthatárt elérik és eddig a várakozólistán voltak. Az érintett gyermekek szüleit telefonon értesítjük az újdonságról – magyarázta Svorcan.

Az újvidéki óvodákba egész éven át be lehet iratkozni. A pályázaton pozitív elbírálást nyert szülők, illetve azok, akiknek sikerült beíratni gyermekeiket az óvodába, július 17-éig kötelesek megjelenni a Radosno detinjstvo központi irodaházában, a Pavle Simić 9. alatt azért, hogy aláírják a gyerekek felvételére vonatkozó szerződéseket. A szerződés megkötéséhez az a feltétel, hogy a szülő, illetve a gyám felmutassa az egészségház bizonylatát arról, hogy a gyermek rendszeresen felvette a védőoltásokat.

Emlékeztetőül: Július elsejétől életbe lépett a Radosno detinjstvo óvodai szolgáltatásainak drágulásáról szóló döntés. Ezek szerint, hat hónapos kortól kezdve egészen addig, amíg a gyermek nem kerül bele az iskoláskor előtti csoportba, a gyermekek szülei havonta 4500 dinárt fizetnek majd, a félnapos ellátás pedig 1636 dinárt tesz ki havonta. Az iskoláskor előtti csoportba járó gyermekek után a szülők havi 4060 dinárt fizetnek majd.