Kiválasztották a konzultációs céget

Újabb fejlemények a Palics és Ludas biológiai sokféleségének megőrzése érdekében

Pa.E.

2018. július 17., 17:48

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A német kormány A Palics és Ludas biológiai sokféleségének védelme projektre 2015 novemberében a KfW állami befektetési bankon keresztül 6,5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá, amelynek célja a Palicsi-tó és a Ludasi-tó természeti értékeinek, biológiai sokféleségének a megőrzése és a vízminőség javítása. Az Európai Filmek 25. Fesztiváljának keretében kedden a palicsi Kisvendéglőben a projekt kapcsán a Szabadegyetem Regionális Arhus Központja a Német Műszaki Együttműködési Szervezet (GIZ) támogatásával kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyet Snježana Mitrović, Michelle Rohmann, Ervin Molnar és Tripolszki Tímea vezettek.

A Ludasi-tó (Fotó: Paszterkó Erika)

A beszélgetést megelőzően a média képviselőinek Michelle Rohmann, a GIZ és a KfW képviselője, Ervin Molnar, a projekt menedzsere, a Városi Közigazgatási Hivatal beruházási és fejlesztési titkárságának képviselője és Leonie Reimers, Németország belgrádi nagykövetségének első titkára, a gazdasági együttműködéssel megbízott osztály főnöke nyilatkozott.

– A napokban a szerb Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium tájékoztatása értelmében kiválasztották a németországi KfW bank által finanszírozott projekttel foglalkozó konzultációs céget. A KfW bank még nem nyilatkozott a cég adataira és nevére vonatkozóan, a hét végéig várható, hogy ezt megteszi. Várhatóan a kiválasztott konzultációs cég augusztus közepén kezdi meg munkáját, majd ezt követően 30 nap áll a rendelkezésére, hogy elkészítse a projekt megvalósítására vonatkozó tervet – mondta Michelle Rohmann.

Snježana Mitrović, Michelle Rohmann, Ervin Molnar és Tripolszki Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Rohmann hangsúlyozta, hogy a legfontosabb lépések a szennyvízhálózat kiépítése Palicson, majd ennek összekötése a városi szennyvíztisztítóval, a védősávok kialakítása a Palicsi-tó és a Ludasi-tó mentén, valamint az ezüstkárász invazív faj egyedszámának a csökkentése, ugyanis a halállomány 92 százalékát ez a halfaj képezi.

A Palicsi-tó (Fotó: Gergely Árpád)

– Elkészült a Palics szennyvízhálózatának kiépítésére vonatkozó projektdokumentáció, mintegy 700 polgár támogatta a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését, és a védősáv kiépítésére vonatkozó szabályozási terv is megvan – ezek voltak az előfeltételek, amelyeknek eleget kellett tenni, mielőtt a KfW bankkal múlt év novemberében aláírtuk a 6,5 millió euróról szóló támogatási szerződést – tudtuk meg Ervin Molnartól.

A kerekasztal résztvevői (Fotó: Gergely Árpád)

Leonie Reimers elmondta, hogy Szerbiával a fő együttműködési területek a fenntartható gazdasági fejlődés és a környezetvédelem. Reimers újságírói kérdésre, hogy miért adományoztak 6,5 millió vissza nem térítendő támogatást Szerbiának, a következőket mondta:

– Elsődlegesen azért, mert szerintünk sikeres lesz a projekt, s mert a határon átívelő nemzetközi együttműködés mindenki érdekeit képviseli. Szerbia jelentős számunkra, mert határos az Európai Unióval – mondta Reimers.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége