2024. május 8., szerda

Ne szemetelj, nincs kifogás!

Nagy erőkkel tisztították Péterváradot és környékét

Az idén is megszervezték a Ne szemetelj! Nincs kifogás! (Ne prljaj! Nemaš izgovor!) elnevezésű akciót. Pancsova, Kragujevac, Zombor és Leskovac után szombaton Újvidéken az SBB Alapítvány a Čistoća Köztisztasági Közvállalat munkatársainak és a Kupakokkal a mosolyért elnevezésű civil szervezet önkénteseinek közreműködésével Péterváradon tisztították a várat, valamint a környékét.

Az újvidéki Čistoća Közvállalat és a Kupakokkal a mosolyért elnevezésű civil szervezet munkatársai takarítják Péterváradot (Kis Laura felvétele)

Az újvidéki Čistoća Közvállalat és a Kupakokkal a mosolyért elnevezésű civil szervezet munkatársai takarítják Péterváradot (Kis Laura felvétele)

Danijela Jankov, az újvidéki Čistoća Közvállalat vezetője elmondta, hogy az EXIT fesztivál ideje alatt minden reggel nagy mennyiségű szeméttel szembesülnek. Több mint 80 munkás tisztítja Pétervárad területét, beleértve magát az erődöt, az óvárost és a Duna menti sétányt, majd kilenc járművel szállítják onnan el a hulladékot. Első nap az említett területről 20 tonnányi szemetet távolítottak el a közvállalat munkatársai, de még több hulladékkal számoltak a fesztivál következő napjaiban.

– Különösen fontos, hogy együttes erővel hívjuk fel a helyi polgárok és a külföldi fesztiválozók figyelmét az ökológiai köztudat fontosságára. Megfigyeltük, hogy a vár falai között nagy számban leszedik a kupakokat a palackokról. Egész évben, így most is, ezeket összegyűjtjük, átadjuk a Kupakokkal a mosolyért elnevezésű civil szervezetnek, és így segítünk a legfiatalabbaknak – emelte ki Danijela Jankov.

Vanja Petković, a Kupakokkal a mosolyért elnevezésű civil szervezet elnöke hozzátette: az összegyűjtött kupakok száma egyáltalán nem elhanyagolandó, csupán a fesztivál első napja után megközelítőleg 10 000 kupakot gyűjtöttek össze.

– A jövőben az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken összegyűjtjük az alumínium italdobozokat és a pillepalackokat. Örülünk annak, hogy e kezdeményezés részesei lehetünk. Örömmel töltött el bennünket, hogy a fesztiválozók reggel mosollyal az arcukon vártak bennünket, és segítettek nekünk a kupakok gyűjtésében. Voltak olyan látogatók, akik már előre készültek, a fesztiválra zacskókban hoztak kupakokat, és átadták nekünk, vagy berakták a kijelölt dobozokba. Büszkék vagyunk mindenkire, és köszönjük a csapatunk, valamint a gyerekek nevében, akiknek ilyen módon segíteni tudunk – hangsúlyozta Vanja Petković.