2024. május 8., szerda

Nyári lovas élmények

A héten is lovas tábort tartottak a kishegyesi Cékus Istállóban – Kedvező idő és izgalmas programok várták a résztvevőket – A szervezők már a jövő évi tábor szervezésén gondolkodnak

Szombaton ér véget a kishegyesi Cékus Istálló 12 év feletti gyerekeknek szánt kezdő lovas tábora. Az egyhetes tábort a 7–11 éves korosztály kezdő lovas tábora előzte meg, s mint Cékus Lenke táborvezető elmondta, igen nagy érdeklődésre tartott számot.

Tereplovaglásra indulnak a haladók (Lakatos János felvétele)

Tereplovaglásra indulnak a haladók (Lakatos János felvétele)

– Tavaly szerveztük meg az első tábort, akkor még nem voltak különválasztva a korosztályok. Az is kezdő lovas tábor volt 7–18 éves gyerekek számára. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, és már akkor kérdezték, hogy az idén tartunk-e valamit? Ezért úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal két tábort szervezünk. A múlt héten volt a 7–11 éveseknek, most pedig a 12 évnél idősebb gyerekeknek. Az előző táborból nagyon elégedetten távoztak a gyerekek, sokan szomorkodtak is, hogy vége lett. Az előző táborra túljelentkezés volt, ezért kettővel megnöveltük a résztvevők számát. Voltak olyan 11 évesek, akik így is lemaradtak, ők a mostani táborban kaptak helyet – mondta el Cékus.

A mostani tábor is kezdő lovasoknak szólt, de érkeztek olyan gyerekek is, akiknek már vannak lovas tapasztalataik, sőt, saját lovuk is. Épp ezért a foglalkozások két csoportban zajlottak: kezdő és haladó. A programok hasonlóak voltak, mint az első táborban, de már sokkal jobb teljesítményt vártak el a résztvevőktől – számolt be a táborvezető.

– A résztvevők elsőként a ló ápolását tanulták meg, vagyis hogy mire kell odafigyelniük lótartóként. Ide tartozik az etetés, tisztítás, pataápolás stb. Ellátogattunk a kishegyesi Szőke családhoz, náluk bemutattuk az ügetősportot, de élőben láthattak egy pataápolást és patkolást is. Csütörtökön tartottunk egy igazi csikós bemutatót, és a gyerekek felülhettek a csikósok lovaira is. Kocsikázni is voltunk, és tartottunk tereplovaglást a haladó csoportnak. Pénteken volt egy közös tereplovaglás, ahol mindenki kipróbálhatta magát. A kisebbek természetesen csak felügyelet mellett. A legérdekesebb program számukra az ügyességi lovas vetélkedő volt: akadálypályákat kell időre teljesíteni – mondta el Cékus, majd arról is beszélt, hogy ez alkalommal az időjárás nagyon kedvezett a tábornak. Tavaly a szélsőséges melegek miatt csak reggel és késő délután tudtak lovakkal dolgozni. Az idén viszont, az esőket leszámítva, nagyon kedvező volt a hőmérséklet. Az összes foglalkozást kint tartották, aminek a gyerekek nagyon örültek. A táborvezetőtől azt is megtudtuk, hogy tekintettel az idei nagy érdeklődésre, jövőre is lesz tábor. Több gyerek már most jelezte, hogy a jövő évi lovas táborban is szeretne részt venni – mondta Cékus.