2024. április 26., péntek

Novak újra a győzelmek útján

Đoković a negyedik wimbledoni, összesen 13. Grand Slam-serlegét nyerte
Novak Đoković negyedik alkalommal tarthatta a kezében a wibledoni nagyserleget (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković negyedik alkalommal tarthatta a kezében a wibledoni nagyserleget (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković végérvényesen visszatért. A volt világelső szerb csaknem két év után játszhatott döntőt a nagy tornákon, és 25 hónap elteltével nyert azokon serleget. Đoković tegnap három játszmában győzte le a dél-afrikai Kevin Andersont, aki így második nagy döntőjében is alulmaradt. Đoković negyedik alkalommal nyert Londonban – 2011, 2014 és 2015 után –, ami 69. ATP-serlege és 13. diadala a legnagyobb tornákon, vagyis még egy hiányzik neki, hogy az öröklista harmadik helyén beérje Pete Samprast. Az összes hízelgő statisztikai adatnál azonban többet számít, hogy Novak újra a legmagasabb szinten teniszezett, e diadalával visszajutott a legjobb tíz közé, és mivel az év végéig egyetlen pontot sem véd, további jelentős haladásra is számíthat.

Az első két játszma megegyezett, hisz Novak mindkétszer az első és az ötödik játékban nyerte el a dél-afrikai adogatását. A harmadik játékrészben Anderson felszabadultan, Novak gyöngébben játszott, és a szerb a rövidítés előtt öt szettlabdával is szembesült.

Előzőleg a wimbledoni elődöntőben két fantasztikus maratonit láthattunk. Előbb Anderson minden idők harmadik leghosszabb GS-meccsén az amerikai John Isnert győzte le, majd a két napon is játszott csúcsrangadón Đoković öt játszmában verte a világelső spanyol Rafael Nadalt. A két híresség a végső erőfeszítésre késztette egymást a pénteken este három játszma után félbeszakított, szombaton pedig további két órán át tartott, összesen 5 óra 16 perces gigászi csatában. Đoković esetében az egyetlen kedvezőtlen statisztikai adat, hogy a 19 breaklabdából csak négyet használt ki, a sokkal szebb pedig, hogy a Nadal elleni volt a 250. győzelme a nagy tornákon, amivel Federer mögött az öröklista 2. helyét foglalja el.

A női egyes döntőjében kiderült, hogy a szülés után mindössze harmadik tornáján szereplő 37 éves Serena Williams mégsem volt képes a teljes sikerre. A 24. nagy serlegére pályázó amerikait a tapasztalt 30 éves német Angelique Kerber magabiztosan múlta felül, és már harmadik trófeáját nyerte a Grand Slam-tornákon, amivel feltört a ranglista 4. helyére, míg Serena 153 helyet javítva a 28. pozíción várja az idény folytatását.

Györe László a héten az umagi 250-es tornán szerepel, a sorsoláson pedig első ellenfélnek a valamikor 19., most 74. helyezett, 33 éves uruguayi Pablo Cuevast kapta. Ha a ma 20 órakor kezdődő meccsen Györe továbbjut, a 2. fordulóban a spanyol Albert Ramos következhet. Fucsovics Márton a francia Benoît Paire, Dušan Lajović pedig a grúz Nikoloz Bazilasvili ellen kezd. A selejtezőben kiesett Piros Zsombor és DaniloPetrović, Peđa Krstin pedig ma az olasz Stefano Travagliával játszik a tábláért.

Olga Danilović tegnap az észak-németországi Versmoldban pályafutása negyedik ITF-tornáját nyerte meg. A döntőben a szerbiai tehetség az ismert 30 éves német LauraSiegemundot győzte le, és az új pontokkal feltört a ranglista 195. helye tájára. A benevezési listák szerint Danilović a következő héten a csehországi Olomoucban szerepel. Eredményes volt Bojana Jovanovski is, aki táblára jutott a 80 ezres asztanai ITF-tornán. A magyar Bondár Anna ma a bukaresti WTA-tornán a szlovák Rebecca Šramkovával mérkőzik a tábláért.

WIMBLEDON. – A férfitorna elődöntőjében: Đoković–Nadal 6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8, Anderson–Isner 7:6, 6:7, 6:7, 6:4, 26:24, döntő: Đoković–Anderson 6:2, 6:2, 7:6. Nők, döntő: Kerber–S. Williams 6:3, 6:3. Férfi páros, döntő: M. Bryan/Sock–Klaasen/Venus 6:3, 6:7, 6:3, 5:7, 7:5. Női páros, döntő: Krejčíková/Siniaková–Melichar/Peschke 6:4, 4:6, 6:0. Fiúk, döntő: Tseng–Draper 6:1, 6:7, 6:4. Lányok, döntő: Swiatek–Kung 6:4, 6:2.

UMAG. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: De Schepper–Piros 6:2, 7:5, Kližan–Petrović 2:6, 7:6, 6:4, Krstin–E. López 3:1 – feladás.

PERUGIA. – A challenger elődöntőjében: Blanch–Balázs 6:4, 6:2.

VERSMOLD. – A női ITF-torna elődöntőjében: Danilović–Schoofs 6:1, 6:3, döntő: Danilović–Siegemund 5:7, 6:1, 6:3.